Έως τις 27 Φεβρουαρίου θα αποφασίσουν οι αντιμονοπωλιακές αρχές της Ευρωπαικής Ένωσης εάν θα δώσουν το "πράσινο φως” στον κρατικό ενεργειακό κολοσσό Saudi Aramco για την εξαγορά του τέταρτου μεγαλύτερου ομίλου πετροχημικών στον κόσμο, Saudi Basic Industries Corp (SABIC), έναντι τιμήματος 69,1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με έγγραφo της Κομισιόν.

Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου στον πλανήτη, η Aramco, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τον επιβραδυνόμενο ρυθμό ανάπτυξής της, ανακοίνωσε τη συμφωνία εξαγοράς ποσοστού 70% στην SABIC από το Public Investment Fund τον Μάρτιο του προηγούμενο έτους. 

Από την πλευρά της η Κομισιόν μπορεί να δώσει το "πράσινο φως” με ή χωρίς όρους, ή στην περίπτωση που έχει σοβαρές ανησυχίες ότι το deal θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τον ανταγωνισμό θα μπορούσε να ανοίξει πλήρη έρευνα, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει έως και πέντε μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, η Ινδία και αρκετές ακόμη αντιμονοπωλιακές αρχές άλλων χωρών έχουν εγκρίνει τη συμφωνία Aramco - SABIC χωρίς να θέσουν όρους.