Στη δημιουργία κοινοπραξίας 50/50, προχώρησαν η γαλλική Engie και η πορτογαλική EDPR, με τη συμφωνία τους να υπογράφεται στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Η κοινοπραξία θα δραστηριοποιηθεί σε υπεράκτια αιολικά έργα, πλωτής και σταθερής θεμελίωσης.

Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία υπεγράφη στις 23 Ιανουαρίου 2020 και αποτελεί συνέχεια του μνημονίου κατανόησης που είχε συναφθεί μεταξύ των δύο εταιρειών, στις 21 Μαΐου του περασμένου έτους, όπου προβλεπόταν η δημιουργία μιας νέας εταιρείας ειδικού σκοπού, για την απο κοινού πραγματοποίηση επενδύσεων στον κλάδο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, με παγκόσμια εμβέλεια. Όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση της EDPR, η δημιουργία της νέας εταιρικής οντότητας συνενώνει τη βιομηχανική εξειδίκευση και τεχνογνωσία των εταιρειών, με την ανάπτυξη της δυναμικότητάς τους σε εγκατεστημένη ισχύ.

Στην κοινοπραξία θα περάσουν τα στοιχεία ενεργητικού των δύο εταιρειών, σε ότι αφορά στα υπεράκτια αιολικά, καθώς και τα έργα υπό σχεδιασμό και ανάπτυξη, εκκινώντας με 1,5 GW υπό κατασκευή και 3,7 GW υπό ωρίμανση - ανάπτυξη.

Η συμφωνία υπάγεται στη διαδικασία έγκρισής της από την Κομισιόν, ενώ, η πλήρης ισχύς της αναμένεται στα μέσα του α΄τριμήνου του τρέχοντος έτους.