Μετά από περισσότερο από τρία χρόνια πολιτικής αναταραχής, επίπονων διαπραγματεύσεων και χαμένων προθεσμιών, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει τελικά την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα Παρασκευή στις 11 το βράδυ της, τερματίζοντας σχεδόν μισό αιώνα συμμετοχής στην ΕΕ. Τώρα η Βρετανία βυθίζεται σε ένα αβέβαιο μέλλον που εξακολουθεί να είναι πικρά διχασμένο.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα αναγγείλει την "αυγή μιας νέας εποχής" την Παρασκευή, καθώς οι σημαίες της Ένωσης κυματίζουν στην πλατεία του Κοινοβουλίου, το Whitehall φωτίζεται και το ρολόι αντίστροφης μέτρησης προβάλλεται στις 10 Downing Street - αλλά το Big Ben δεν θα αλλάξει…

Ωστόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός έσπευσε να... φρενάρει τις όποιες «θριαμβολογίες», με τις βρετανικές πρεσβείες να έχουν λάβει εντολή να μην πραγματοποιήσουν εορταστικές εκδηλώσεις σήμερα Παρασκευή. "Είναι πολύ παράξενο - είναι σαν να σβήνουμε από την ΕΕ", δήλωσε ένας διπλωμάτης.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την εβδομαδιαία συνεδρίασή του στο Sunderland, καθώς ήταν ο πρώτος που είχε δηλώσει την υποστήριξή του για έξοδο από την ΕΕ από το 2016 σε ένα εργοστάσιο της Nissan που είναι συνδεδεμένο με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις της ΕΕ.

Η Βρετανία εισέρχεται τώρα σε μια μεταβατική περίοδο ακινησίας για να διαπραγματευτεί τις εμπορικές της σχέσεις με το μπλοκ, αλλά οι διπλωμάτες προειδοποίησαν ότι οι δυο πλευρές θα μπορούσαν να γίνουν σκληροί οικονομικοί ανταγωνιστές και όχι στενοί εταίροι. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει επίσης να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.