Το Ηνωμένο Βασίλειο εν τέλει αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 11 το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα). Έτσι, στη σημαντικότερη γεωπολιτική μεταβολή που βιώνει το Λονδίνο μετά την απώλεια της αυτοκρατορίας, η Μεγάλη Βρετανία αποχώρησε τυπικά από την ΕΕ στις 01:00 (ώρα Ελλάδας), έπειτα από 47 χρόνια, εισερχόμενο σε αυτήν που ο πρωθυπουργός και ηγέτης των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον αποκαλεί την ανατολή μιας νέας εποχής

Αν και η «τρέχουσα σοφία» θέλει το Λονδίνο να έχει, πλέον, μπροστά του ένα μάλλον αβέβαιο μέλλον μετά το Brexit, αφού αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη στη μεταπολεμική προσπάθεια να ενωθούν οι άλλοτε αντίπαλες χώρες της Ευρώπης, γεγονός είναι πως η χθεσινή ημέρα ακυρώνει μία μεγάλη προσπάθεια αποθάρρυνσης της διαδικασίας αποχώρησης. Η «εκστρατεία» αυτή, που στόχευε στην ακύρωση της ετυμηγορίας του δημοψηφίσματος του 2016 και στη χειραγώγηση της βρετανικής κοινής γνώμης, συχνά άγγιζε τα επίπεδα της συκοφάντησης. Ο φόβος για μία «Σιγκαπούρη δίπλα στις ακτές της ΕΕ» αντικατοπτρίζει την αβεβαιότητα που βιώνει το Βερολίνο μετά το Brexit.

Τριάμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα που οδήγησε στην ιστορική για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση απόφαση, η πρώτη φάση του έπους του Brexit έφθασε στο τέλος της.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έλυσε τους κάβους τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου. Το νέο κεφάλαιο των δύσκολων διαπραγματεύσεων σε αναζήτηση μιας συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση Λονδίνου-Βρυξελλών ξεκινά.

Ο Τζόνσον ετοιμάζεται να επιβάλει τελωνειακούς ελέγχους σε όλα τα αγαθά προέλευσης ΕΕ

Έτσι, όπως δήλωσε κυβερνητική πηγή στην εφημερίδα The Telegraph, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον σκοπεύει να επιβάλλει πλήρεις τελωνειακούς και συνοριακούς ελέγχους σε όλα τα αγαθά ευρωπαϊκής προέλευσης που εισάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit προκειμένου να κλιμακώσει την πίεση του Λονδίνου στις Βρυξέλλες στις διμερείς διαπραγματεύσεις για το εμπόριο.

«Σχεδιάζουμε πλήρεις ελέγχους σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά προέλευσης ΕΕ - πιστοποιητικά εξαγωγών, πιστοποιητικά ασφάλειας, ελέγχους υγείας ζώων, [υγειονομικούς ελέγχους] των ειδών που προορίζονται για τα σούπερ μάρκετ, που θα περνούν από [τελωνεία και] σημεία συνοριακών ελέγχων», ανέφερε πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση των Τόρις στην Τέλεγκραφ.

Αυτό «θα διπλασιάσει την πρακτική πρόκληση στα σύνορα τον Ιανουάριο του 2021», αναγνώρισε η πηγή.

Ν. Στέρτζον: Η Σκοτία θα επιστρέψει στην καρδιά της Ευρώπης ως ανεξάρτητη χώρα

 «Η Σκοτία θα επιστρέψει στην καρδιά της Ευρώπης ως ανεξάρτητη χώρα» υποσχέθηκε σε μήνυμά της στο Twitter η πρωθυπουργός της Νίκολα Στέρτζον, λίγο μετά τις 23.00, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε εκτός της ΕΕ.

«Το ΗΒ άφησε την ΕΕ. Είμαστε φιλόδοξοι, με αυτοπεποίθηση και αισιόδοξοι για το μέλλον μας, ως κύριοι του πεπρωμένου μας και δύναμη μια για πάντα στον κόσμο» έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ.

Από την πλατεία του κοινοβουλίου, ο επικεφαλής του κόμματος Brexit Νάιτζελ Φαράζ, αμέσως μετά τις 23.00, δήλωσε στο συγκεντρωμένο πλήθος ότι είναι η «στιγμή χωρίς επιστροφή», η επικράτηση αυτών που νίκησαν το κατ’ αυτόν «κατεστημένο».

Οι συγκεντρωμένοι φιλιόντουσαν, αγκαλιάζονταν και τραγουδούσαν “God Save the Queen” κρατώντας βρετανικές σημαίες εν μέσω των καπνών από τα πυροτεχνήματα.

«Ο πόλεμος τελείωσε: κερδίσαμε», δήλωσε ο Νάιτζελ Φάρατζ του κόμματος του Brexit απευθυνόμενος στο πλήθος. «Αυτή είναι η πιο σημαντική στιγμή στη σύγχρονη ιστορία του μεγάλου έθνους μας».

Στους λευκούς βράχους του Ντόβερ προβαλλόταν το μήνυμα: «Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ» ανάμεσα σε μία βρετανική και μία ευρωπαϊκή σημαία.

Η ΕΕ έχασε για πρώτη φορά ένα κράτος μέλος της και 66 εκατομμύρια κατοίκους.

Κάποτε θεωρούνταν ένα απίθανο όνειρο μιας ομάδας «ευρωσκεπτικιστών» στο περιθώριο της βρετανικής πολιτικής ζωής. Όμως μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016, στο οποίο το 52% των Βρετανών ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, και έπειτα από τριάμισι χρόνια διχασμών το Brexit είναι πλέον πραγματικότητα.

Πολλοί Βρετανοί χθες ένιωσαν αδιαφορία ή ακόμη και ανακούφιση.

«Για πολλούς ανθρώπους αυτή είναι μια εκπληκτική στιγμή ελπίδας, η στιγμή που δεν περίμεναν ποτέ ότι θα έρθει», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο γεννημένος στη Νέα Υόρκη επικεφαλής της εκστρατείας “ Leave”, υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο 55χρονος Τζόνσον σε ομιλία του που μεταδόθηκε μία ώρα πριν την επίσημη αποχώρηση της χώρας από την Ένωση δεσμεύθηκε για μια «μεγαλειώδη επιτυχία», «όποια κι αν είναι τα εμπόδια».

«Το πιο σημαντικό που πρέπει να πούμε σήμερα είναι ότι δεν πρόκειται για το τέλος, αλλά για την αρχή, τη στιγμή που ξημερώνει και η αυλαία σηκώνεται σε μία νέα πράξη», τόνισε. Υποσχέθηκε επίσης «την έναρξη μιας νέας εποχής φιλικής συνεργασίας» με την ΕΕ.