Η κατασκευή του έργου θα γίνει σε έκταση 4.500 στρεμμάτων στην υπό μετάβαση περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα με στόχο να λειτουργεί στα τέλη του 2021. Πρόκειται για μια επένδυση 130 εκατ. ευρώ η οποία, όπως ανέφερε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, υπηρετεί τους στόχους κυβερνητικής πολιτικής για την απολιγνιτοποίηση και τη δίκαιη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας σε μια εποχή χωρίς κάρβουνο.
Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού των ΕΛΠΕ, Γιώργος Αλεξόπουλος, πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα, το 4ο μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ευρώπη και αντιστοιχεί στο 9% της ισχύος φωτοβολταϊκών στο διασυνδεδεμένο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, σύμφωνα με τον κ. Σιάμιση, φέρνει τα ΕΛΠΕ πολύ κοντά στον στόχο που είχε τεθεί για τη δημιουργία χαρτοφυλακίου ΑΠΕ 300 MW έως το 2021. Το επόμενο βήμα του σχεδιασμού είναι τα 600 ΜW έως το 2025.
Στη δυσκολία ανάπτυξης έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Juwi Hellas, Τάκης Σαρρής. Όπως σημείωσε, το έργο των 204 μεγαβάτ στην Κοζάνη αναπτύσσεται από 2012 και ακόμη εκκρεμούν ορισμένες τελευταίες αδειοδοτήσεις. Πάντως, μετά από τόσα χρόνια είναι αδειοδοτικά ώριμο, με το επόμενο βήμα να περιλαμβάνει την άδεια εγκατάστασης. «Μόνο για την τροποποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης χρειάστηκαν 9 μήνες», σημείωσε ο κ. Σαρρής.
Στη φάση της κατασκευής, το έργο εγκατάστασης συνολικά 500.000 πάνελ εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περί τις 350 θέσεις εργασίας και 20 θέσεις από το τέλος του 2021 οπότε αναμένεται να λειτουργήσει. Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα παράγει περισσότερες από 300 GWh (γιγαβατώρες) ετησίως και θα καλύπτει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης περίπου 75.000 νοικοκυριών, δηλαδή όσων περίπου καταγράφονται σήμερα στην περιοχή.
Ο κ. Σιάμισης, από την πλευρά του ανέλυσε τους στόχους του ομίλου των ΕΛΠΕ. Όπως σημείωσε, σήμερα οι ΑΠΕ συνεισφέρουν ετησίως στα EBITDA, περί τα 2 εκατ. ευρώ και με τη λειτουργία του πάρκου στην Κοζάνη θα φτάσουν στα 20 εκ. ευρώ, ενώ αν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για ανάπτυξη και άλλων έργων πράσινης ενέργειας η συνεισφορά τους θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ. Άλλωστε, όπως τόνισε, υπάρχουν ώριμες συζητήσεις για εξαγορά και άλλων έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Όπως υπογράμμισε ο κ. Σιάμισης, τα ΕΛΠΕ έχουν θέσει ως στόχο τη βελτίωση του ανθρακικού αποτυπώματος του ομίλου κατά 50% έως το 2030.
Τα ΕΛΠΕ, το φυσικό αέριο και η ΔΕΠΑ Εμπορίας
Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Σιάμισης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τόνισε ότι ακόμη τα ΕΛΠΕ δεν έχουν καταλήξει εάν στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας θα κατέβουν μόνα τους ή με τον εταίρο τους στην Elpedison, δηλαδή την Edison. Όπως σημείωσε, οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και σε δύο, τρεις εβδομάδες θα έχουν καταλήξει.
Όσο για την κατασκευή νέας μονάδας φυσικού αερίου, μεγίστης δυναμικότητας 826 MW, για την οποία έχουν πάρει άδεια παραγωγής ανέφερε ότι, αφού εκτιμηθούν διάφορες παράμετροι, τους επόμενους μήνες θα αποφασιστεί η τελική επενδυτική απόφαση.
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε πως μεγάλες επενδύσεις, όπως η σημερινή είναι απαραίτητες για την επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και επεσήμανε το γεγονός ότι η συγκεκριμένη, που γίνεται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας, απαντά στη δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής για την επόμενη ημέρα της απολιγνιτοποίησης.
«Γιατί υπάρχουν απαντήσεις όχι μόνο για τους υπαλλήλους της ΔΕΗ -με το πρόγραμμα των αυτοχρηματοδοτούμενων εθελούσιων εξόδων της επιχείρησης- αλλά και για τους κατοίκους συνολικά. Δόθηκαν 12 συγκεκριμένες απαντήσεις την περασμένη εβδομάδα από την κυβέρνηση για το μέλλον των λιγνιτικών περιοχών και μια από αυτές είναι και η κατασκευή νέων φωτοβολταϊκών πάρκων», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός ΠΕΝ.
«Έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε γρήγορα σε απολιγνιτοποίηση και για να προχωρήσουμε με ασφάλεια, χρειαζόμαστε πηγές ενέργειας που θα αντικαταστήσουν τον λιγνίτη. Το φυσικό αέριο προφανώς στην πρώτη φάση θα είναι ένα καύσιμο μετάβασης, αλλά η μακροπρόθεσμη λύση χωρίς καμιά αμφιβολία θα είναι τα αιολικά, τα φωτοβολταϊκά, κάθε μορφή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που αποτελούν εγχώριο πλούτο και δεν επιβαρύνουν το εμπορικό ισοζύγιο. Η Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών στηρίζεται σε επενδύσεις και θέσεις εργασίας που -όπως πιστεύουμε- θα απορροφήσουν πλήρως το κενό που θα δημιουργηθεί λόγω της απολιγνιτοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, δεν πρέπει να υποτιμούμε την κατασκευή φωτοβολταϊκών που κατά την κατασκευή τους θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας –και αυτό θα συμβεί αμέσως- και στη συνέχεια κάποιες, πολύ λιγότερες», πρόσθεσε», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.
O ίδιος συνέχισε, λέγοντας ότι πρώτον, η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο σημαίνει φθηνότερη ενέργεια για καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις (αφού ο πάλαι ποτέ φθηνός λιγνίτης είναι μια ρυπογόνα και ακριβή πλέον πηγή ενέργειας για η ΔΕΗ, δεύτερο, ότι με τη σημερινή συμφωνία τα ΕΛΠΕ στέλνουν ένα μήνυμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό στους επενδυτές που θέλουν να κινηθούν στον χώρο των ΑΠΕ και τρίτο, ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των ΑΠΕ, αρχής γενομένης από την κατάργηση της Άδειας Παραγωγής (και την αντικατάστασή της από μια Βεβαίωση Καταχώρησης στο Μητρώο Παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και την απλούστευση της έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.
Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι, συνδυαζόμενες οι δύο αυτές παρεμβάσεις θα δημιουργήσουν ένα καινούργιο τοπίο έτσι ώστε να μπορούμε να πιάσουμε το στόχο που θέτει μια καινούργια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπει ότι σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. η αδειοδότηση για τις ΑΠΕ θα πρέπει να κρατάει δύο χρόνια.
«Θα είναι ένα τεράστιο βήμα για την Ελλάδα, αλλά εργαζόμαστε συστηματικά από τον περασμένο Ιούλιο για να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.