Οι παγκόσμιες εισαγωγές άνθρακα για το πρώτο τρίμηνο ήταν λίγο πάνω από 240 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι λιγότεροι από ό,τι είχε αποσταλεί κατά το ίδιο τρίμηνο πριν από ένα χρόνο.
Η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα - οι κορυφαίοι παγκόσμιοι εισαγωγείς άνθρακα το 2024 - μείωσαν όλες τις αγορές του πρώτου τριμήνου κατά περισσότερο από 10% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2024, καθώς η απότομα υψηλότερη παραγωγή καθαρής ενέργειας επέτρεψε στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μειώσουν τη χρήση άνθρακα.
Η συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής καθαρής ενέργειας μπορεί να επιτρέψει περαιτέρω περικοπές στις εισαγωγές άνθρακα στις κορυφαίες αγορές άνθρακα κατά τους επόμενους μήνες και θα μπορούσε να προκαλέσει την πρώτη συλλογική συρρίκνωση των θερμικών εισαγωγών τους από το 2020.
Ωστόσο, αρκετές μικρότερες ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες έχουν επεκτείνει τις αγορές άνθρακα μέχρι στιγμής φέτος, γεγονός που έχει αντισταθμίσει κάπως τις περικοπές που παρατηρήθηκαν στις μεγαλύτερες αγορές και έχει αποτρέψει τις συνολικές εισαγωγές άνθρακα από το να καταγράψουν πιο απότομη μείωση.
Οι τέσσερις μεγαλύτεροι εισαγωγείς άνθρακα, οι οποίοι αντιπροσώπευαν το 69% του συνόλου των εισαγωγών άνθρακα το 2024, ήταν οι πιο επιθετικοί μειωτές εισαγωγών μέχρι στιγμής το 2025.
Η Κίνα, ο μεγαλύτερος καταναλωτής άνθρακα στον κόσμο, ηγήθηκε των μειώσεων των εισαγωγών μειώνοντας τις αγορές του πρώτου τριμήνου σε 67 εκατομμύρια τόνους από σχεδόν 85 εκατομμύρια τόνους το πρώτο τρίμηνο του 2024. Αυτός ήταν ο χαμηλότερος τριμηνιαίος αριθμός εισαγωγών της Κίνας από το τρίτο τρίμηνο του 2022. Η υποτονική βιομηχανική δραστηριότητα και η εγχώρια παραγωγή άνθρακα ρεκόρ πέρυσι περιόρισαν την όρεξη της Κίνας για εισαγωγές άνθρακα.
Το σύνολο των εισαγωγών της Ινδίας κατά το πρώτο τρίμηνο ήταν λίγο κάτω από 39 εκατομμύρια τόνους, μειωμένο κατά 5,6 εκατομμύρια τόνους σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι. Οι ινδικές αρχές έχουν δώσει προτεραιότητα στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής άνθρακα έναντι των εισαγωγών, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα ο μέσος ρυθμός εισαγωγών της Ινδίας να μειωθεί από περίπου 45 εκατομμύρια τόνους το μήνα στα τέλη του 2023 σε περίπου 37 εκατομμύρια τόνους το μήνα από τα μέσα του 2024.
Η Νότια Κορέα κατέγραψε την αμέσως μεγαλύτερη μείωση στις εισαγωγές του πρώτου τριμήνου, οι οποίες ανήλθαν σε 15,3 εκατομμύρια τόνους έναντι 18,6 εκατομμυρίων τόνων το 2024. Η παραγωγή ρεκόρ πυρηνικής ενέργειας έχει ωθήσει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας εκεί να μειώσουν την παραγωγή άνθρακα και φυσικού αερίου.
Ο απολογισμός των εισαγωγών της Ιαπωνίας το πρώτο τρίμηνο ήταν λίγο πάνω από 25 εκατομμύρια τόνους, από 27,8 εκατομμύρια τόνους κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 και η χαμηλότερη μέτρηση του πρώτου τριμήνου από το 2018.
Συνολικά, οι τέσσερις μεγαλύτεροι εισαγωγείς άνθρακα μείωσαν τις συλλογικές τους εισαγωγές κατά σχεδόν 30 εκατομμύρια τόνους το πρώτο τρίμηνο του 2025 σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2024.
Ενώ οι μεγαλύτεροι παραδοσιακοί εισαγωγείς άνθρακα έχουν προβεί σε περικοπές στις αγορές άνθρακα μέχρι στιγμής φέτος, άλλα έθνη έχουν επεκτείνει τον όγκο των εισαγωγών τους σε άνθρακα. Πράγματι, οι συνολικές εισαγωγές εκτός της Κίνας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας, και της Νότιας Κορέας αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μερίδιο των συνολικών εισαγωγών άνθρακα εδώ και τρία χρόνια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Η Τουρκία, το Βιετνάμ, και το Μπαγκλαντές κατέγραψαν όλα ρεκόρ εισαγωγών το πρώτο τρίμηνο του 2025, ενώ οι Φιλιππίνες και η Μαλαισία κατέγραψαν αμφότερες το δεύτερο υψηλότερο σύνολο εισαγωγών το πρώτο τρίμηνο. Η Ταϊλάνδη, το Πακιστάν, το Χονγκ Κονγκ, το Μαρόκο, και η Ολλανδία - το κύριο σημείο θαλάσσιας εισόδου στην ηπειρωτική Ευρώπη - κατέγραψαν επίσης ισχυρά σύνολα εισαγωγών πρώτου τριμήνου. Οι αυξήσεις του όγκου που παρατηρήθηκαν σε αυτές τις αγορές δεύτερης κατηγορίας είναι μικρές σε σύγκριση με την πτώση σχεδόν 18 εκατομμυρίων τόνων που καταγράφηκε στην Κίνα μέχρι στιγμής φέτος.
Ωστόσο, η άνοδος των εισαγωγών από την Τουρκία κατά σχεδόν 2 εκατομμύρια τόνους, η αύξηση των εισαγωγών στην Ολλανδία κατά 1,5 εκατομμύριο τόνους και οι αυξήσεις κατά περίπου 1 εκατομμύριο τόνους που παρατηρήθηκαν στο Μπαγκλαντές, το Χονγκ Κονγκ, και το Βιετνάμ μπορούν να αθροίσουν σε σημαντική ποσότητα αν διατηρηθούν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του Μαρτίου απεστάλησαν περίπου 43 εκατομμύρια τόνοι φορτίων άνθρακα που δεν έχουν ακόμη διορθωθεί από το σύστημα αντιστοίχισης συναλλαγών της Kpler.
Μόλις εκκαθαριστούν, οι όγκοι αυτοί θα αυξήσουν πιθανότατα τους όγκους παράδοσης σε όλες τις μεγάλες χώρες εισαγωγής άνθρακα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2025 και θα στηρίξουν τις εμπορικές ροές άνθρακα ακόμη και κατά τη διάρκεια της περιόδου που παραδοσιακά είναι το χαμηλότερο σημείο για την παγκόσμια χρήση άνθρακα.
Τούτου λεχθέντος, οι απότομες μειώσεις των εισαγωγών που παρατηρούνται ήδη στην Κίνα και την Ινδία ειδικότερα προμηνύουν καλό για τους αναλυτές του κλίματος που ελπίζουν σε ενδείξεις μακροπρόθεσμης κάμψης των παγκόσμιων εισαγωγών άνθρακα.
Και ακόμη και αν οι όγκοι εισαγωγών συνεχίσουν να ανεβαίνουν σε χώρες όπως η Τουρκία και το Βιετνάμ, μια συνεχής πτώση των συλλογικών εισαγωγών άνθρακα από τους τέσσερις μεγαλύτερους εισαγωγείς θα πρέπει να προκαλέσει συνολική συρρίκνωση των παγκόσμιων αποστολών άνθρακα μέχρι το τέλος του έτους.