Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σκοπεύει να επενδύσει 90 εκατ. λίρες σε μέτρα περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από νοικοκυριά και βιομηχανίες, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά και δύο μονάδες υδρογόνου, όπως ανακοινώθηκε, σχετικά, σήμερα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε, το περασμένο έτος, η πρώτη χώρα ανάμεσα στους G7, που έθεσε στόχο για μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Με τα έως τώρα δεδομένα, η χώρα έχει καταφέρει να περιορίσει τις εκπομπές στην ηλεκτροπαραγωγή, αυξάνοντας τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως τα αιολικά, αλλά αντιμετωπίζει δυσχέρειες να επιτύχει κάτι ανάλογο σε ό,τι αφορά τις εκπομπές από τους τομείς της θέρμανσης και της βιομηχανίας.

“Οι καθαρές εκπομπές στη βιομηχανία και τα νοικοκυριά αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, όμως η σημερινή επένδυση θα μας θέσει στο σωστό μονοπάτι για να αναπτύξουμε καθαρές τεχνολογίες, όπως το υδρογόνο”, επισήμανε ο Υπουργός Επιχειρηματικότητας, Ενέργειας και Καθαρής Ανάπτυξης, Κουόσι Κουόρτενγκ.

Το μεγαλύτερο τμήμα των κονδυλίων, ήτοι, περί τα 70 εκατ. λίρες, θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση έργων υδρογόνου με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, εκ των οποίων το ένα στην Κομητεία Μέρσι, στην Βόρεια Αγγλία και το άλλο στο Αμπερντίν, στη Σκωτία. Επίσης στην ατζέντα βρίσκεται ακόμη ένα έργο παραγωγής υδρογόνου, που θα χρησιμοποιεί υπεράκτια αιολική ενέργεια. Τα υπόλοιπα 20 εκατ. λίρες θα χρησιμοποιηθούν σε έργα για τον περιορισμό των εκπομπών από τα νοικοκυριά.