ΙΑΤΑ: Απώλειες Σχεδόν 30 Δισ. Δολάρια για τις Αεροπορικές το 2020 από τον Κορωναϊό

ΙΑΤΑ: Απώλειες Σχεδόν 30 Δισ. Δολάρια για τις Αεροπορικές το 2020 από τον Κορωναϊό
energia.gr
Παρ, 21 Φεβρουαρίου 2020 - 10:25

Ο κορωναϊός «χτυπά» και τις αεροπορικές εταιρείες καθώς αυτές αναγκάζονται να περιορίσουν τα δρομολόγια και ματαιώνουν πτήσεις από και προς διαφόρους προορισμούς της Κίνας, εξαιτίας της επιδημίας. Η διεθνής ένωση αεροπορικών μεταφορών (IATA), ανακοίνωσε ότι ο κορωναϊός έχει τη δυναμική να οδηγήσει σε πτώση 13% της ζήτησης για ασιατικές αεροπορικές επιχειρήσεις φέτος.

Συνολικά, οι αερομεταφορείς στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αναμένεται να χάσουν έσοδα 27,8 δισ. δολαρίων το 2020, ενώ για τις αεροπορικές εκτός Ασίας οι απώλειες εσόδων αναμένονται στο 1,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΙΑΤΑ. Το μεγαλύτερο πλήγμα αφορά τους αερομεταφορείς της Κίνας, που θα χάσουν έσοδα 12,8 δισ. δολάρια μόνο από από τις πτήσεις που αφορούν την κινεζική αγορά.

Η πτώση έρχεται σε μια στιγμή που οι πωλήσεις των εν λόγω εταιρειών ήταν σε ανοδική πορεία.

Η ΙΑΤΑ βασίζει τις εκτιμήσεις της στην απότομη πτώση της ζήτησης που είχε παρατηρηθεί στη διάρκεια της επιδημίας SARS το 2003. Τότε είχε μεσολαβήσει μια περίοδος έξι μηνών όπου είχε καταγραφεί απότομη πτώση της αεροπορικής ζήτησης, της οποίας όμως επακολούθησε ταχεία ανάκαμψης. Εκείνη τη χρονιά, εξαιτίας της επιδημίας SARS η αεροπορική ζήτηση στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού είχε υποχωρήσει 5,3%. 

Ήδη οι αεροπορικές αρχίζουν και κρούουν τον κώδωνα κινδύνου. Η Qantas της Αυστραλίας προειδοποίησε χθες ότι ο κορωναϊός θα επιφέρει πλήγμα 100-150 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας στα αποτελέσματα του φετινού οικονομικού έτους, καθώς έχει αναγκασθεί να μειώσει δρομολόγια προς Ασία. Η Air-France KLM της Ευρώπης υπολογίζει ότι ο κορωναϊός θα της κοστίσει 150 με 200 εκατ. ευρώ στο διάστημα Φεβρουαρίου-Απριλίου.