Η συσσώρευση χρεών έχει πλήξει τις κινεζικές εταιρείες που αγωνίζονται να πληρώσουν τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές εν μέσω της επιδημίας του κοροναϊού. Ο Πρόεδρος Xi Xinping δήλωσε χθες Κυριακή ότι η Κίνα αντιμετωπίζει μια "μεγάλη δοκιμασία" για την καταπολέμηση του ιού. Η κυβέρνηση ζήτησε από τις τράπεζες να προσφέρουν περισσότερες πιστώσεις για μια οικονομία αναισθητοποιημένη καθώς ο ιός εξαπλώνεται γρήγορα.

 

Αλλά μια έρευνα δείχνει ότι μικρές και μεσαίες κινεζικών επιχειρήσεις χρειάζονται εκατομμύρια καθώς βρίσκονται στο όριο της  επιβίωσης. Η κινεζική Ένωση Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων επισημαίνει ότι περίπου το 60% θα μπορούσε να καλύψει τις τακτικές πληρωμές μόνο για ένα έως δύο μήνες πριν από την εξάντληση των μετρητών.

Μόνο το 10% δήλωσε ότι θα μπορούσε να κρατήσει έξι μήνες ή και περισσότερο. Την ίδια στιγμή, η Ένωση των Βιομηχάνων δήλωσε ότι "σχεδόν το 60% των επιχειρήσεων (ερωτηθέντων) έχουν ξαναρχίσει την εργασία τους".

Από την πλευρά της η Κορέα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για τον κορωναϊό.

Η Κίνα διοχετεύει δισεκατομμύρια σε μία οικονομία που πλήττεται από τον κορωναϊό. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα μειώνονται κατά 92%, καθώς η επιδημία εξαπλώνεται.
Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις επικεντρώνονται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν το 60% της οικονομίας και το 80% των θέσεων εργασίας, σύμφωνα με την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας.

Πολλές από τις επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι τους βρίσκονται σε παρατεταμένη άδεια από τα τέλη Ιανουαρίου, όταν η κυβέρνηση στο Πεκίνο διεύρυνε το εβδομαδιαίο σεληνιακό νέο έτος στα μέσα Φεβρουαρίου και τα ταξίδια μέσα και από και προς τη χώρα ακυρώθηκαν για να καταπολεμηθεί η εξάπλωση του ιού.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kristalina Georgieva κατά τη συνάντηση που πραγματοποίθηκε το Σαββατοκύριακο, των 20 κορυφαίων οικονομιών του κόσμου, γνωστών ως G-20, περιορίστηκε στις προειδοποιήσεις των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο ότι η Κίνα, η δεύτερη οικονομία στον κόσμο, θα δει μια ισχυρή επιβραδυνση της αναπτυξής της στο πρώτο τρίμηνο το έτους.

Το σημερινό βασικό σενάριο του ΔΝΤ θεωρεί ότι η οικονομία της Κίνας θα επανέλθει στο φυσιολογικό της κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. "Αλλά εξετάζουμε και πιο δύσκολες περιπτώσεις όπου η διάδοση του ιού συνεχίζεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σε παγκόσμιο επίπεδο και οι συνέπειες της ανάπτυξης είναι πιο παρατεταμένες", δήλωσε ο Γκεόργκιεβα.