Πληροφορίες που επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος" αναφέρουν ότι οι απαραίτητες άδειες για τις γεωτρήσεις έχουν ήδη εκδοθεί αφού ολοκληρώθηκε η εξέταση των περιβαλλοντικών και άλλων μελετών. Την ίδια ώρα, το χρονοδιάγραμμα έναρξης των γεωτρήσεων έχει πλέον ξεκαθαρίσει, αφού το γεωτρύπανο με το οποίο θα πραγματοποιηθούν οι γεωτρήσεις της κοινοπραξίας έχει ξεκινήσει, με καθυστέρηση περίπου δύο μηνών, τη γεώτρηση που προηγείται χρονικά στην περιοχή, αυτή στο τεμάχιο 4 της γειτονικής ΑΟΖ του Λιβάνου.
Το γεωτρύπανο Tungsen Explorer πραγματοποίησε το τέταρτο τρίμηνο του 2019 γεώτρηση εντός της ΑΟΖ της Αιγύπτου, η οποία καθυστέρησε περίπου έξι εβδομάδες να ολοκληρωθεί. Ακολούθως κινήθηκε στην ΑΟΖ του Λιβάνου, όπου από την Πέμπτη ξεκίνησε την πρώτη γεώτρηση, που αναβαλλόταν για σειρά ετών.
Η γεώτρηση στο τεμάχιο 4 της ΑΟΖ του Λιβάνου, γίνεται επίσης για λογαριασμό των Total- Eni που σε κοινοπραξία και με τη ρωσική Novatek έχουν τα δικαιώματα του συγκεκριμένου τεμαχίου.
Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό το γεωτρύπανο Tungsen Explorer, θα ολοκληρώσει τη γεώτρηση στον Λίβανο στις αρχές Απριλίου. Αμέσως μετά θα μετακινηθεί στην Κυπριακή ΑΟΖ, όπου θα ξεκινήσει την πρώτη από τέσσερεις διαδοχικές γεωτρήσεις. Ακολούθως, προς το τέλος του 2020, θα μετακινηθεί εκ νέου για την ΑΟΖ του Λιβάνου, όπου θα πραγματοποιήσει ακόμα μία γεώτρηση, στο τεμάχιο 9 όπου και πάλι τα δικαιώματα έχουν οι Total- Eni-Novatek.
Με την ολοκλήρωση και της εν λόγω γεώτρησης, το γεωτρύπανο θα επιστρέψει και πάλι στην κυπριακή ΑΟΖ για να ολοκληρώσει ακόμα δύο γεωτρήσεις. Ένας από τους λόγους που γίνεται η διακοπή τόσο στον Λίβανο, όσο και στην Κύπρο, είναι για να δοθεί χρόνος στις εταιρείες, να επεξεργαστούν τα γεωλογικά δεδομένα από τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων σε κάθε περιοχή.
Να σημειωθεί ότι, με τον προγραμματισμό και τις διευθετήσεις για τις δικές της επόμενες γεωτρήσεις προχωρά και η κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum, που αναμένεται ότι θα συμπεριλάβουν επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα "Γλαύκος", αλλά και σε νέο στόχο.