Η Iberdrola σχεδιάζει να εγκαταστήσει 150.000 σημεία φόρτισης σε νοικοκυριά, εταιρείες και σε δημόσιους αυτοκινητοδρόμους (αστικούς και υπεραστικούς) για τα επόμενα πέντε χρόνια και επενδύει σε υπερσύγχρονες υποδομές (150 kW και 350 kW) στους δρόμους για φόρτηση οχημάτων για διάστημα από πέντε έως και 

15 λεπτά. Μεχρι τώρα έχει εγκαταστήσει περίπου 2.000 σταθμούς φόρτισης σε δημόσιους δρόμους στην Ισπανία, επιτυγχάνοντας πάνω από 30 συμφωνίες για την ανάπτυξη υποδομών με τους κύριους φορείς στον τομέα της κινητικότητας. Για πρώτη φορά στην Ισπανία, το App περιλαμβάνει επαληθευμένες πληροφορίες όλων των φορτωτών σε δημόσιους δρόμους της χώρας. Υπάρχουν σήμερα περισσότεροι από 3.000 τόποι χρέωσης που λειτουργούν από την Iberdrola και άλλες εταιρείες ενέργειας.

Η εταιρεία αποφάσισε να αυξήσει το σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας, με περισσότερες επενδύσεις - συνολικά 150 εκατομμύρια ευρώ - για την παροχή ακόμη μεγαλύτερου αριθμού σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και ατέστησε την ηλεκτροδότηση των μεταφορών μια από τις προτεραιότητες της στρατηγικής της για τη μετάβαση προς μια οικονομία χωρίς άνθρακα που βασίζεται σε ΑΠΕ και έξυπνα δίκτυα και γι 'αυτό εντείνει το σχέδιο υποδομής χρέωσης στην Ισπανία και την εφαρμόζει σε άλλες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία και η Ιταλία.

Το νέο σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας συνεπάγεται την εγκατάσταση περίπου 150.000 σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων - έξι φορές του αρχικού σχεδίου - σε σπίτια, επιχειρήσεις και δημόσιους αυτοκινητόδρομους σε πόλεις, καθώς και στους κύριους αυτοκινητοδρόμους και αυτοκινητόδρομους για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η διαθεσιμότητα αυτών των υποδομών σε δημόσιους δρόμους είναι απαραίτητη για την κάλυψη της ζήτησης σημείων χρέωσης, για την κάλυψη της προβλεπόμενης ζήτησης και για την κάλυψη του κύριου οδικού και αυτοκινητοδρόμου της Ισπανίας. Για το λόγο αυτό, η Iberdrola εγκαθιστά σταθμούς ταχείας φόρτισης των 350 kW κάθε 200 χιλιόμετρα, υπερ-ταχείας φόρτησης 150 kW κάθε 100 χιλιόμετρα και ταχείας φόρτησης 50 kW κάθε 50 χιλιόμετρα.

Οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων που χρησιμοποιούν τα σημεία φόρτισης της Iberdrola μπορούν να φορτήσουν τα οχήματα τους με 100% πράσινη ενέργεια από καθαρές πηγές παραγωγής με ανανεώσιμα πιστοποιητικά εγγύησης προέλευσης (GoO).
"Η μείωση του άνθρακα στην οικονομία μας δεν είναι μόνο θέμα του ενεργειακού τομέα. Απαιτεί επίσης τη συμμετοχή και τη δέσμευση όλων των τομέων που εκπέμπουν, ιδιαίτερα του κλάδου των μεταφορών, που θα έχουν καθοριστικό αντίκτυπο στη μείωση της ρύπανσης στις πόλεις μας ", εξήγησε ο Luis Buil, επικεφαλής της Smart Mobility στην Iberdrola. "Γι 'αυτό έχουμε αναθεωρήσει το αρχικό σχέδιο και έχουμε αποφασίσει να είμαστε πιο φιλόδοξοι όσον αφορά τις επενδύσεις και τις ικανότητες των υποδομών να συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στην εκθετική ανάπτυξη που αναμένεται στην ηλεκτρική κινητικότητα από αυτό το έτος", δήλωσε.

Το νέο πενταετές σχέδιο για τη βιώσιμη κινητικότητα της Iberdrola είναι πιο φιλόδοξο από το πρόγραμμα για το 2021, με περίπου 25.000 σημεία χρέωσης (κατοικίες, επιχειρήσεις και δημόσιες, αστικές και εθνικές οδούς και αυτοκινητόδρομους) στην Ισπανία.

Μέχρι στιγμής, η Iberdrola έχει εγκαταστήσει 5.000 ηλεκτρικά σημεία φόρτισης σε εθνικό επίπεδο. Περίπου 400 από αυτά είναι σημεία ταχείας φόρτισης σε δρόμους και αυτοκινητοδρόμους. Η εταιρεία διαθέτει περίπου 1.600 σταθμούς φόρτισης σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, περισσότεροι από 300 από τους οποίους πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων 18 μηνών του σχεδίου κινητικότητας της, η Iberdrola υπέγραψε περισσότερες από 30 συμφωνίες για την ανάπτυξη της υποδομής με τους κύριους φορείς στην αγορά κινητικότητας που περιλαμβάνουν κυβερνητικές υπηρεσίες και ιδρύματα, εταιρείες, πρατήρια καυσίμων, αντιπροσώπους και αντιπροσωπείες ηλεκτρικών οχημάτων.