Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η Ελλάς θα είναι μεταξύ των χωρών που θα λάβουν περισσότερη οικονομική βοήθεια, χωρίς να υπάρχουν οι αυστηροί όροι του παρελθόντος. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε η ΕΕ δεν μπορεί να αναγκάσει τον χρεωμένο Νότο να χρεωθεί περισσότερο. Αλλά και οι Βόρειοι δεν έχουν ανάγκη από έναν Νότο που είναι μονίμως χρεωμένος, ενώ παράλληλα δεν είναι ορθό και κάθε βοήθεια προς τον Νότο να μεταφράζεται ως χρέος.
Ο πρώην Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την διαχείριση κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης αναγνώρισε ότι δεν υπήρξε πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην αρχή της κρίσης, αφήνοντας μια πικρία σε αρκετούς λαούς. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «είναι τραγικό όταν οι Ιταλοί ζητούν αναπνευστήρες να μην έχουμε να τους δώσουμε». Αναγνώρισε ακόμη ότι αυτός που θα πληγεί περισσότερο τους επόμενους μήνες θα είναι ο ευρωπαϊκός Νότος, καθώς είναι και αυτός που βασίζεται περισσότερο στον τουρισμό. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) Νίκο Βέττα η κρίση στον τουρισμό δεν αποκλείεται να διαρκέσει και 2 και 3 χρόνια. Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα ακολουθήσουν 1-2 δύσκολα έτη διεθνώς καθώς όπως προέβλεψε 20-30 οικονομίες θα μπουν στον ΔΝΤ, ενώ η Ιταλία αλλά και η Τουρκία θα εισέλθουν σε «περίεργα ύδατα». Αυτό όμως που τον ανησυχεί περισσότερο είναι να μην αποκλίνει εκ νέου η ελληνική οικονομία από τις υπόλοιπες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πιέσει να μην είναι πλέον η εξαίρεση αλλά να λαμβάνονται ενιαίες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έκανε ακόμη έκκληση για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και για αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ.
Για τον φόβο διεύρυνσης του χάσματος Βορρά-Νότου μίλησε και ο δημοσιογράφος της Καθημερινής Κωνσταντίνος Καλλίτσης. Επεσήμανε με νόημα ότι ο Βορράς έχει το κεφάλαιο για τόνωση της ανάπτυξης και την εξαγορά επιχειρήσεων σε αντίθεση με τον Νότο, που βγαίνει εξαιρετικά αδύναμος από την πανδημία. Σύμφωνα με τον ίδιο ελλοχεύει ο κίνδυνος να επικρατήσει το συμφέρον του ισχυρότερου στην λογική ότι «ο νικητής τα παίρνει όλα». Αυτό που φοβάται είναι ότι ο πλούσιος Βορράς θα εξαγοράσει τις επιχειρήσεις του φτωχού Νότου κάτι που όπως είπε θα οδηγήσει στην αλλαγή του επιχειρηματικού χάρτη τόσο της ΕΕ όσο και της Ελλάδας.
Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε κι αυτός στην άνοδο των δυνάμεων του οικονομικού εθνικισμού εις βάρος των συνεργασιών καθώς και στην ηχηρή απουσία των θεσμών, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και ο ΟΗΕ που έχουν παγώσει την λήψη αποφάσεων. Όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, υπογράμμισε ότι χρειάζεται ένα μείγμα με περισσότερες επιδοτήσεις και λιγότερα δάνεια, ιδιαίτερα για τις πιο αδύναμες οικονομίες, γιατί σε άλλη περίπτωση μπορεί να οδηγηθούμε σε μια νέα κρίση χρέους. Όσον αφορά τον ελληνικό Τουρισμό, ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι τα έσοδα μας εξαρτώνται κατά 90% από τον εξωτερικό τουρισμό, γι’ αυτό είναι κρίσιμη η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – που αναμένεται σήμερα Τετάρτη- για το άνοιγμα των μεταφορών με υγειονομική ασφάλεια, αλλά χρειάζεται επίσης και η ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού ίσως με ένα είδος voucher για τους οικονομικά ασθενέστερους.