Ειδικότερα, χθες σε εκδήλωση, που απευθυνόταν στους νέους της Ευρώπης, τόσο η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ όσο κι ο αντιπρόεδρός της Λουίς ντε Γκίντος προέβλεψαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα περιοριστεί από 8% έως και 12% το τρέχον έτος, προσθέτοντας ότι από τα ίδια τα δεδομένα ένα σενάριο ήπιας ύφεσης έχει πλέον ξεπεραστεί. Οι επισημάνσεις τους αυτές, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, δείχνουν καταφανώς το πόσο δριμείες είναι οι συνέπειες της πανδημίας στην Ευρώπη, αφότου οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να κλείσουν για να ανακοπεί η εξάπλωσή της. Ως αποτέλεσμα των κινήσεων αυτών εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν στη Γηραιά Ηπειρο.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν αυξήσει τα μέτρα στήριξης με αποδέκτες τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Οι δε δηλώσεις των Λαγκάρντ και Ντε Γκίντος έγιναν μόλις λίγο πριν να δημοσιοποιηθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα καινούργιο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων ύψους έως και 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ερωτηθείσα η Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, δήλωσε ότι, «μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε μία καλύτερη αίσθηση του τι συμβαίνει, διότι στις αρχές Ιουνίου δημοσιεύουμε τις προβλέψεις μας. Είναι πιθανόν να φανεί πως βρισκόμαστε κάπου ανάμεσα στο σενάριο της μέτριας βλάβης της οικονομίας και σε εκείνο με τις βαριές απώλειες».
Η ΕΚΤ προώθησε τον Μάρτιο ένα τεράστιο πρόγραμμα επείγοντος χαρακτήρα, ειδικά για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία, με την αγορά τίτλων αξίας έως και 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δεν είναι λίγοι οι οικονομολόγοι οι οποίοι προβλέπουν ότι στη συνεδρίασή της την προσεχή Πέμπτη 4 Ιουνίου η ΕΚΤ θα ενισχύσει έτι περαιτέρω το προαναφερθέν πρόγραμμα, το οποίο έχει βοηθήσει στο να τεθεί υπό έλεγχο το κόστος δανεισμού.
Συν τοις άλλοις, έχει δώσει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να χρηματοδοτούν ευκολότερα τα δικά τους πακέτα μέτρων για τη στήριξη των οικονομιών τους. Οι δε αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης σημείωσαν περαιτέρω πτώση, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε το σχέδιό της για την θέσπιση Ταμείου Ανάκαμψης με στόχο την ενίσχυση με επιχορηγήσεις και φθηνά δάνεια των χωρών με τις βαρύτερες απώλειες λόγω πανδημίας, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Η χρηματοδότησή του θα προέλθει από την έκδοση ευρωομολόγων, κάτι που συνιστά ακόμα ένα βήμα παραπάνω προς τη στενότερη οικονομική ενοποίηση της Ε.Ε.
Κατά την κρίση των οικονομολόγων του Bloomberg, «απομένει να αποδειχθεί εάν η πρόταση της Κομισιόν θα αντέξει την ενδελεχή κριτική των κρατών, που δείχνουν εγκράτεια στις δαπάνες τους. Εάν, πάντως, εγκριθεί, τότε η οικονομική βοήθεια θα είναι πολύ ουσιαστική και ακόμα σημαντικότερο, θα δημιουργήσει ένα δεδικασμένο για το πώς επιμερίζεται σε όλα τα κράτη-μέλη το κόστος της πανδημίας». Η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες δεν θα οδηγήσουν σε νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, μιας «και το να χρεωθούν τώρα οι κυβερνήσεις δεν είναι απλώς μία σύσταση προς αυτές, αλλά και μια αναγκαιότητα στην πανδημία».
Τέλος, απευθυνόμενη στους νέους της Ευρώπης, τους συνέστησε να κρατήσουν τα θετικά πράγματα αυτής της μεγάλης αλλαγής, που ζούμε, αποκτώντας νέες δεξιότητες και προετοιμαζόμενοι να μην αποκλείσουν κανενός είδους εργασία.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")