Παράλληλα, το υπουργείο ανέφερε ότι τα συνεργεία απορρύπανσης θα παραμείνουν στην περιοχή έως ότου εξαλειφθούν οι συνέπειες της ρύπανσης και πως αυτή τη στιγμή στην απορρύπανση του ποταμού συμμετέχουν 470 διασώστες του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών, οι οποίοι σύντομα θα αυξηθούν σε 500.
Η οικολογική οργάνωση Greenpeace συνέκρινε το ατύχημα στο Νορίλσκ, όπου διέρρευσαν 15.000 τόννοι στον ποταμό και στο έδαφος 6.000 τόνοι με το ατύχημα της ExxonValdez το 1989.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε σχετική συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των οικολογικών οργανώσεων και στην οποία συζητήθηκε το ατύχημα με την διαρροή καυσίμων, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει τροποποιήσεις στην νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους ατυχήματα. Παράλληλα ανέθεσε στην ρωσική ρυθμιστική αρχή προστασίας της Φύσης (Rosprirodnadzor) να πραγματοποιήσει ελέγχους σε όλα τα σημεία της χώρας όπου υπάρχουν δεξαμενές πετρελαιοειδών.
Παράλληλα χαρακτήρισε σωστή την απόφαση τoυ ομίλου Nornikel να αναλάβει το κόστος των εργασιών απορρύπανσης στον ποταμό Αμπάρναγια και τους εδάφους.
Η εφημερίδα RBK αναφέρει ότι στο διάστημα 2017-2018 η ρυθμιστική αρχή τεχνολογικού ελέγχου της Ρωσίας (Rostexnadzor) είχε πραγματοποιήσει τρεις μεγάλους τεχνολογικούς ελέγχους στον Θερμοηλεκτρικό σταθμό -3 του Νορίλσκ, διαπιστώνοντας 33 παραβιάσεις, μεταξύ των οποίων και όσες αφορούσαν τις δεξαμενές. Η εταιρεία ωστόσο δήλωσε ότι οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν τότε δεν αφορούσαν την δεξαμενή από την οποία έγινε η διαρροή.
Οι περιβαλλοντολόγοι έχουν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια ότι οι κλιματικές αλλαγές προκαλούν υψηλότερες θερμοκρασίες στην Αρκτική απ' ότι σε άλλες περιοχές, του κόσμου συνιστώντας απειλή για τις υποδομές, που έχουν ανεγερθεί σε μόνιμα παγωμένο υπέδαφος.
Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο διέψευσε τα όσα ακούστηκαν νωρίτερα περί εθνικοποίησης του ομίλου Nornikel. Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ , δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δεν έχει ακούσει τίποτα σχετικό περί προτάσεων για εθνικοποίηση του ομίλου Nornikel, ούτε για προσπάθειες εκ μέρους των αρχών να αντικαταστήσουν τους ιδιοκτήτες του ομίλου. Νωρίτερα ο πρώην συνιδιοκτήτης της Nornikel Μιχαήλ Προχόροφ, είχε δηλώσει ότι οι προτάσεις που ακούγονται για εθνικοποίηση της εταιρείας δημιουργούν ένα επικίνδυνο προηγούμενο για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο Προχόροφ από το 2001 είχε διατελέσει γενικός διευθυντής της Nornikel και υπήρξε συνιδιοκτήτης του ομίλου με τον Μιχάηλ Ποτάνιν εώς το 2008, οπότε πούλησε το μερίδιο του στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Όλεγκ Ντεριπάσκα.