Οι χώρες-μέλη του καρτέλ μαζί με τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς υπέγραψαν τον Απρίλιο την ιστορική συμφωνία να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ το Σάββατο συμφώνησαν εκ νέου να παρατείνουν την απόφασή τους έως τα τέλη Ιουλίου.
Όμως, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν μαζί με τους ομολόγους του σε Κουβέιτ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι δεν προτίθενται να προβούν στην επιπλέον μείωση του 1,18 εκατ. βαρελιών ημερησίως που έκαναν εθελοντικά αυτόν τον μήνα, ζητώντας αντ’ αυτού από τις χώρες που δεν συμμορφώθηκαν με τις επιταγές της συμφωνίας να προσαρμοστούν ανάλογα.
Συμμόρφωση όλων
Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Ρωσία υπογράμμισαν ότι η επιτυχία της πρόσφατης συμφωνίας έγκειται στην απόλυτη συμμόρφωση όλων των χωρών με τους όρους της συμφωνίας.
Για τον λόγο αυτό, το Ριάντ κάλεσε τις χώρες που δεν συμμορφώθηκαν με τη συμφωνία τον Μάιο και τον Ιούνιο, όπως Ιράκ, Νιγηρία, Αγκόλα και Καζακστάν, να αντισταθμίσουν τις κινήσεις τους με επιπλέον περικοπές το διάστημα από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο.
Το Ιράκ από την πλευρά του δεσμεύθηκε να μειώσει την παραγωγή του περισσότερο από τις ποσοστώσεις του ΟΠΕΚ το παραπάνω διάστημα.
Ωστόσο, ακόμη και με την παράταση του Ιουλίου η ποσότητα θα είναι κατά 100.000 βαρέλια μικρότερη συγκριτικά με τους δύο προηγούμενους μήνες, επειδή το Μεξικό ανακοίνωσε ότι παραμένει δεσμευμένο στην αρχική συμφωνία και συνεπώς δεν θα ακολουθήσει τον Ιούλιο.
Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχώρησε ενδοσυνεδριακά χθες 1,5% στα 41,65 δολάρια, αφού όμως αρχικά είχε ξεπεράσει τα 43 δολάρια, ενώ αντίστοιχο μοτίβο και με την τιμή αργού στη Ν. Υόρκη που υποχώρησε 1,8% στα 38,83 δολάρια, αφού όμως αρχικά υπερέβη το φράγμα των 40 δολαρίων.
Στην αρχική άνοδο των τιμών συνέβαλε και η άνευ προηγουμένου ζήτηση από τους Κινέζους αγοραστές, με τις εισαγωγές στην Κίνα να φθάνουν το ιστορικό υψηλό των 11,3 εκατ. βαρελιών τον Μάιο.
Ωστόσο, μία μερίδα αναλυτών προειδοποιεί ότι οι υψηλότερες τιμές θα αποθάρρυναν τις αγορές και θα υποδαύλιζαν την εύθραυστη ανάκαμψη.
Ο Τομ Πέιν της Westwood Global Energy εκτιμά ότι οι τιμές πετρελαίου εξαρτώνται περισσότερο από το ζήτημα της υπερπροσφοράς παρά από τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής.
Ο αναλυτής λέει ότι η τιμή brent θα πρέπει να ξεπεράσει το ζήτημα της υπερπροσφοράς για να μπορέσει να σταθεροποιηθεί σε μία κλίμακα μεταξύ 40 και 50 δολαρίων το βαρέλι.
Από το μέτωπο των πετρελαϊκών εταιρειών, ήδη γίνονται εμφανή τα πρώτα «καμπανάκια», με την ΒΡ να ανακοινώνει την περικοπή του 15% του εργατικού δυναμικού της λόγω της κρίσης του κορονοϊού, αλλά και της γενικότερης στροφής της εταιρείας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθούν 10.000 θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο επί συνόλου 70.100 αυτή τη στιγμή.
Η πλειονότητα των θέσεων εργασίας θα καταργηθούν έως τα τέλη του έτους και θα αφορούν κυρίως μισθωτούς σε διοικητικά καθήκοντα, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο όμιλος.
(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ", 10/06/2020)