Αν και το μερίδιο δαπανών για ΑΠΕ στο σύνολο του ενεργειακού τομέα διαμορφωνόταν σε μόλις 15% το 2014, ωστόσο, η τράπεζα εκτιμά ότι αναμένεται να φθάσει το 25% έως το 2021 λόγω του ότι το κόστος κεφαλαίου θα ανέλθει έως και σε ποσοστό 20% για μακροπρόθεσμα πρότζεκτ πετρελαίου και σε μόλις 3% με 5% για τις ανανεώσιμες πηγές.
Αυτές οι επενδύσεις περιλαμβάνουν κυρίως τις ΑΠΕ, τα βιοκαύσιμα και τις επενδύσεις σε υποδομές που είναι απαραίτητες για την υποστήριξη «μιας νέας εποχής ηλεκτροδότησης, τόσο σε δίκτυα όσο και σε δίκτυα φόρτισης και - πιο οριακά - μια αυξανόμενη εστίαση σε φυσικούς ταμιευτήρες, καθώς και στη δέσμευση, χρήση και αποθήκευση υδρογόνου και άνθρακα», είπε η τράπεζα.
Η Goldman Sachs τόνισε επίσης ότι οι «καθαρές» τεχνολογίες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επικείμενη οικονομική ανάκαμψη από το COVID-19. Η τράπεζα προέβλεψε ότι μπορεί να προκαλέσουν σε επενδύσεις πράσινης υποδομής ύψους 1- 2 τρισεκατομμυρίων δολ. και να δημιουργήσουν 15-20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως μέσω της συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, χαμηλού κόστους χρηματοδότησης και ενός υποστηρικτικού κανονιστικού πλαισίου.
Η τράπεζα προέβλεψε επίσης συνολική επενδυτική ευκαιρία έως και 16 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030 σε ένα σενάριο που θα ήταν σύμφωνο με την παγκόσμια φιλοδοξία να συγκρατηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη σε επίπεδα κάτω των 2 βαθμών Κελσίου.
Οι «πράσινες» υποδομές παρουσιάζουν μεγαλύτερη ένταση κεφαλαίου και θέσεων εργασίας από τις παραδοσιακές ενεργειακές δραστηριότητες ανά μονάδα παραγόμενης ενέργειας, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Ωστόσο, στο δελτίο της η τράπεζα τονίζει ότι οι υποδομές αυτές χρειάζονται ένα σταθερό, ελκυστικό ρυθμιστικό πλαίσιο και χαμηλό κόστος κεφαλαίου, ώστε να αποτελέσουν ένα ισχυρό παράδειγμα υπέρ της ανάπτυξης φιλο-περιβαλλοντικών συνεργιών δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.
Όπως επισημαίνει, τέλος, η Goldman Sachs, ιστορικά, οι προηγούμενες οικονομικές ύφεση είχαν επιβραδύνει τις διεθνείς προσπάθειες για την αποανθρακοποίηση. Ωστόσο, θεωρεί ότι η κατάσταση θα είναι διαφορετική στην περίπτωση της κρίσης του κορωνοϊού «χάρη σε τεχνολογίες που είναι πλέον αρκετά ώριμες για να αναπτυχθούν σε κλίμακα λόγω του μειωμένου κόστους κεφαλαίου και του ελκυστικού ρυθμιστικού πλαισίου, που αναμένεται να απελευθερώσουν μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες επενδύσεων σε υποδομές στην ιστορία μας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας».