Η Ισπανία Κλείνει τους Μισούς Σταθμούς Παραγωγής Ενέργειας με Καύση Άνθρακα

Η Ισπανία Κλείνει τους Μισούς Σταθμούς Παραγωγής Ενέργειας με Καύση Άνθρακα
energia.gr
Τετ, 1 Ιουλίου 2020 - 09:56

Η Ισπανία έκλεισε χθες Τρίτη επτά από τους 15 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα με την αιτιολογία ότι δεν ήταν κερδοφόρες και για να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τις βιομηχανικές εκπομπές ρύπων. Η κίνηση αυτή έρχεται 18 μήνες μετά το κλείσιμο των τελευταίων ανθρακωρυχείων στην Ισπανία, παρόλο που η χώρα παραμένει πίσω στην προσπάθειά της να υιοθετήσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

Και όλα αυτά καθώς οι ειδικοί ανέφεραν ότι ο άνθρακας είχε φτάσει στο οικονομικό του «σημείο αιχμής», που σημαίνει ότι ήταν φθηνότερη η χρήση ΑΠΕ από τη συνέχιση της λειτουργίας σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.

"Είναι φθηνότερο (σήμερα) να παράγουμε (ενέργεια) με ανανεώσιμες πηγές από ό, τι με τον άνθρακα", εξήγησε η Ana Barreira, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Δικαίου και Περιβάλλοντος (IIDMA) και συμπλήρωσε ότι οι υπόλοιποι σταθμοί παραγωγής ενέργειας θα μπορούσαν να κλείσουν έως το 2025.

Η απόφαση ελήφθη από τις τέσσερις ισπανικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας που τις κατέχουν - Naturgy, Iberdrola, Viesgo και Endesa, μια ισπανική θυγατρική του ομίλου Enel της Ιταλίας - όλες επιβεβαίωσαν το κλείσιμο.

Ο στόχος ήταν να αποφευχθεί το κόστος της αναβάθμισή τους για να συμμορφωθούν με την ευρωπαϊκή οδηγία για τον καθαρισμό των εκπομπών τους.

Σε αντίθεση με τη Γαλλία ή τη Γερμανία, η ισπανική κυβέρνηση δεν έθεσε ποτέ ημερομηνία κατά την οποία αυτές οι εγκαταστάσεις έπρεπε να κλείσουν.

Αυτοί οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας παρήγαγαν συλλογικά 5,16 GW και το κλείσιμό τους θα μειώσει κατά το ήμισυ την παραγωγή καύσης άνθρακα της Ισπανίας, μειώνοντας τη στα 4,7 gigawatts, ανέφερε ο συνασπισμός «Χωρίς άνθρακα».

Η 30η Ιουνίου ήταν η τελευταία ημέρα μιας μεταβατικής περιόδου για να συμμορφωθούν τέτοιες μονάδες με μια ευρωπαϊκή οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές.

Οι εταιρείες επέλεξαν να μην πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες επενδύσεις, επειδή "δεν ήταν πλέον κερδοφόρες", δήλωσε η Tatiana Nuno της Greenpeace, λέγοντας ότι η κίνηση ήταν σύμφωνη με τις απαιτήσεις της αγοράς.

Τα περισσότερα από αυτά τα εργοστάσια δεν παρήγαγαν καθόλου ηλεκτρισμό τους τελευταίους μήνες, είπε.

Το 2019, ο άνθρακας αντιπροσώπευε μόνο το 5,0% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της Ισπανίας, σε σύγκριση με το 25% το 2007, ανέφερε το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Red Electrica.

Ωστόσο, η Ισπανία απέχει πολύ από την εκπλήρωση της δέσμευσής της για πράσινες πηγές ενέργειας, με μόλις το 17,4% του συνόλου να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές το 2018, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat.

Είχε δεσμευτεί να αυξήσει τον αριθμό αυτό στο 20% έως το 2020.

 Η Ισπανία υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους της πράσινης ενέργειας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά αυτή η στροφή επιβραδύνθηκε από την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008.

Τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, δεδομένης της κερδοφορίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με την ανάπτυξη τεράστιων ηλιακών πάρκων και η Ισπανία κατατάσσεται τώρα στην πέμπτη στον κόσμο όσον αφορά τις εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας