Ενέργειας (ΑΠΕ) ενώ, τελευταία, γίνεται ολοένα και περισσότερο λόγος για τον ρόλο που θα πρέπει να παίξει σε αυτή τη μετάβαση η αποθήκευση και το υδρογόνο.
Την περασμένη εβδομάδα, οι ευρωβουλευτές σε ψήφισμά τους επεσήμαναν την άμεση ανάγκη ανάπτυξης αποθήκευσης, με συσσωρευτές (εστιάζοντας στα έξυπνα συστήματα οικιακής ενέργειας), αλλά και με υδρογόνο πράσινο (δηλαδή παραγόμενο από ΑΠΕ και όχι από ορυκτά καύσιμα). Άλλωστε, σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ευρώπη, για να πετύχει τους στόχους κλιματικής ουδετερότητας της οικονομίας της, θα πρέπει να φτάσει να αποθηκεύει έξι φορές περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τις υφιστάμενες υποδομές. Την Παρασκευή μάλιστα εγκαινίασε την πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων (με προθεσμία έως τις 29 Οκτωβρίου 2020), η οποία θα παράσχει χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ για έργα «καθαρών» τεχνολογιών (π.χ. καθαρό υδρογόνο ή άλλες λύσεις χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως η χαλυβουργία, η τσιμεντοβιομηχανία και η χημική βιομηχανία).
Η χρηματοδότηση θα ληφθεί από το Ταμείο Καινοτομίας (χρηματοδοτείται από τα έσοδα του πλειστηριασμού των δικαιωμάτων εκπομπών στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ρύπων), το οποίο θα διαθέσει συνολικά έως το 2030 περίπου 10 δισ. ευρώ, επιπλέον των μη εκταμιευθέντων εσόδων από τον προκάτοχο του Ταμείου Καινοτομίας, το πρόγραμμα NER 300. Για έργα που δεν είναι ακόμη έτοιμα για την αγορά, προβλέπεται ξεχωριστός προϋπολογισμός 8 εκατ. ευρώ.
Στην Ελλάδα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει ακόμη θεσπίσει το κατάλληλο πλαίσιο για έργα αποθήκευσης ενέργειας, ενώ όσον αφορά στο υδρογόνο, ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης έχει δηλώσει ότι, έως το τέλος του έτους, η κυβέρνηση θα εισάγει προς ψήφιση στη Βουλή τις σχετικές ρυθμίσεις.
- Ο διευθυντής του Εργαστηρίου «Φυσικής Περιβάλλοντος και Τεχνολογιών Υδρογόνου» στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πατρών καθηγητής κ. Σοφοκλής Μακρίδης
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εργαστηρίου «Φυσικής Περιβάλλοντος και Τεχνολογιών Υδρογόνου» στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πατρών καθηγητή κ. Σοφοκλή Μακρίδη, σαφέστατα και το φυσικό αέριο μπορεί να παίξει σημαντικό βήμα στη χρήση υδρογόνου. «Δεν θα κατασκευαστεί βέβαια δίκτυο μόνο για υδρογόνο διότι το υδρογόνο - ως ένα πολύ μικρότερο στοιχείο από αυτό του μεθανίου αλλά και ως ένα αέριο με μεγάλη ταχύτητα διαφυγής - μπορεί να διαφύγει από τις παρούσες υποδομές. Βάσει του υφιστάμενου δικτύου, μπορούμε να προχωρήσουμε σταδιακά στην μίξη του με φυσικό αέριο για να διαπιστώσουμε την αποδοτικότητα. Υπάρχουν εταιρείες που μπορούν να στηρίξουν νέες εγκαταστάσεις παραγωγής-αποθήκευσης-χρήσης πράσινου υδρογόνου», αναφέρει ο κ. Μακρίδης, ο οποίος θεωρεί ότι πρέπει άμεσα να προωθηθεί το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο ώστε να ξεκινήσουν οι δοκιμές στο υπάρχον δίκτυο.
Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι το υδρογόνο μπορεί να αποτελέσει λύση για την υπό απολιγνιτοποίηση Δυτική Μακεδονία, στη λογική της δημιουργίας αυτόνομων συστημάτων υδρογόνου δημιουργώντας έξυπνες πόλεις ή χωριά αλλά και για τη νησιωτική χώρα κάνοντας χρήση της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ και δεν μπορεί να απορροφηθεί, αλλά και γενικότερα. «Μέσω του νέου Εξοικονομώ κατ' Οίκων, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τον Σεπτέμβριο, θα μπορούσαν να κατευθυνθούν κονδύλια π.χ. για την αγορά κυψελών καυσίμου για απευθείας χρήση υδρογόνου σε κτίρια», σημειώνει.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο καθηγητής, θα μπορούσαν να προωθηθούν εφαρμογές για την ενεργειακή αυτονομία «πράσινων» καινοτόμων τουριστικών υποδομών (ξενοδοχείων, συγκροτημάτων βιλών κλπ) με χρήση υδρογόνου, εξασφαλίζοντας ηλεκτρικό ρεύμα και ζεστό νερό. Και εξηγεί: «Είναι εφικτές εφαρμογές σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες έχουν υπέρογκες καταναλώσεις ρεύματος. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα – ειδικότερα στην Κρήτη - αλλά και διεθνώς, π.χ. στη Μάλτα, την Τενερίφη κλπ».