Bioenergy Europe: Φθηνότερη Θέρμανση και Νέες Ροές Εσόδων για Αγρότες με τη Χρήση Βιομάζας   

Bioenergy Europe: Φθηνότερη Θέρμανση και Νέες Ροές Εσόδων για Αγρότες με τη Χρήση Βιομάζας
Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 17 Ιουλίου 2020 - 08:05

 

Μόνο η ταχεία ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων μπορεί να βοηθήσει την Ε.Ε. να πετύχει τους στόχους της για την ενεργειακή μετάβαση επισημαίνει η Bioenergy Europe χαιρετίζοντας τη στρατηγική της ΕΕ για την ολοκλήρωση του ενεργειακού συστήματος. Επεσήμανε μεταξύ άλλων πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση το επόμενο διάστημα στην «απανθρακοποίηση» της θέρμανσης. Σημειώνει πως η χρήση βιομάζας μπορεί να μειώσει τον λογαριασμό θέρμανσης για τους τελικούς χρήστες και να δημιουργήσει πρόσθετες ροές εσόδων για τους αγρότες.

 

Η βιομάζα αντιπροσωπεύει σήμερα σχεδόν το 60% της ανανεώσιμης ενέργειας της ΕΕ, σύμφωνα με τη Eurostat. Και παρόλο που η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αναπτύσσονται γρήγορα, χώρες όπως η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία, η Λετονία και η Σουηδία δεν θα μπορούσαν να επιτύχουν τους στόχους τους για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2020 χωρίς βιομάζα, λένε οι ειδικοί. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να λάβουν επειγόντως συγκεκριμένες δράσεις για την καταπολέμηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΟΗΕ, τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι κρίσιμα για να διασφαλιστεί ότι ο κόσμος θα παραμείνει σε καλό δρόμο σε σχέση με την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού, η οποία επιδιώκει να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς κελσίου.

«Είμαστε ακόμη μακριά από εκεί που πρέπει να είμαστε μέχρι το 2050», με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα αναφέρει σε ανακοίνωση της η Bioenergy Europe. Ωστόσο,  μέσω της ταχείας ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων, η Ευρώπη μπορεί να επιτύχει αυτήν την αναγκαία ενεργειακή μετάβαση προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά την θέρμανση που είναι «υπεύθυνη» για το ήμισυ της κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ ο οργανισμός επισημαίνει πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην απανθρακοποίηση. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη της τηλεθέρμανσης με βάση τις ανανεώσιμες πηγές, αλλά και στην ανακαίνιση των κτιρίων. Εξίσου σημαντική είναι η επιτάχυνση της απανθρακοποίησης των βασικών τομέων όπως οι μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων και των αερομεταφορών. Θα πρέπει να υποστηριχθούν πλήρως συγκεκριμένες δράσεις και προγράμματα υποστήριξης για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της αγοράς για αυτές τις λύσεις.

Επιπλέον, η βιομηχανία βιοενέργειας χαιρετίζει την αναγνώριση του ρόλου των αγροτών στη μετάβαση της ενέργειας και την ανάγκη παροχής κινήτρων σε αυτόν τον βασικό τομέα. Η σαφής αναφορά σε μεγαλύτερη χρήση βιώσιμων γεωργικών υπολειμμάτων βιομάζας για παραγωγή ενέργειας είναι απαραίτητη καθώς αποφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη. Η χρήση υπολειμμάτων βιομάζας μειώνει τους λογαριασμούς θέρμανσης για τους τελικούς χρήστες και δημιουργεί πρόσθετα ρεύματα εσόδων για τους αγρότες και τις αγροτικές περιοχές αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες παρουσιάστηκε από την Κομισιόν η στρατηγική της Ε.Ε. για το μέλλον του ενεργειακού συστήματος και την επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής. Υπάρχουν τρεις βασικοί πυλώνες στη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ε.Ε. Ο πρώτος είναι ένα πιο κυκλικό ενεργειακό σύστημα που θέτει την ενεργειακή απόδοση στον πυρήνα του, με την Ε.Ε. να δηλώνει ότι στόχος είναι η  επαναχρησιμοποίηση της αποβαλλόμενης θερμότητας από βιομηχανικούς χώρους. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, ενώ ο τρίτος, αφορά τους τομείς όπου η ηλεκτροδότηση είναι δύσκολη. Στόχος η προώθηση καθαρών καυσίμων όπως ανανεώσιμο υδρογόνο και βιώσιμα βιοκαύσιμα και βιοαέριο.