Στο μάτι του κυκλώνα για μία ακόμα φορά η Ισπανία, όπου χθες καταγράφηκαν οι περισσότερες νέες λοιμώξεις (1.229) μετά την άρση της καραντίνας στις 21 Ιουνίου.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε χθεσινή ενημέρωση επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η έξαρση της πανδημίας σε κάποια κράτη οφείλεται στην απείθαρχη συμπεριφορά της νεολαίας και τόνισε ότι πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον κορωνοϊό.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από τις στατιστικές υπηρεσίες της Βρετανίας και της Γαλλίας, η Ευρώπη κατέγραψε περίπου 50% περισσότερους θανάτους από το φυσιολογικό κατά την περίοδο κλιμάκωσης της πανδημίας. Οι περισσότεροι «πλεονάζοντες» θάνατοι καταγράφηκαν σε Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία, τις χώρες δηλαδή που επλήγησαν σκληρότερα.
Στη Βραζιλία, όπου επίσης μαίνεται η πανδημία, χθες καταγράφηκε το υψηλότερο ρεκόρ θανάτων (1.554) σε 24 ώρες, αλλά και κρουσμάτων, με 70.869 νέες λοιμώξεις, ενώ από κορωνοϊό προσβλήθηκε και η Πρώτη Κυρία της χώρας, Μισέλ Μπολσονάρο, λίγες ημέρες μετά την ανάρρωση του συζύγου της.
Στις ΗΠΑ, η πανδημία κινείται με ταχύτητα προς τις μεσοδυτικές πολιτείες. Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ανακοίνωσε ότι τόσο τα μέλη όσο και το προσωπικό της Βουλής υποχρεούνται πλέον να φορούν μάσκες. Τα μέλη του σώματος θα επιτρέπεται να τις βγάζουν μόνο κατά τις αγορεύσεις τους από το βήμα.
Στη Βρετανία, η κυβέρνηση φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη. Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να διστάσει να επιβάλει εκ νέου περιοριστικά μέτρα, εφόσον κριθεί αναγκαίο, ενώ μελετάται και η πρόσθεση νέων κρατών, όπως η Κροατία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, στη λίστα που καθιστά αναγκαία την παραμονή των ταξιδιωτών σε καραντίνα μετά την επιστροφή τους. Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η επέκταση της περιόδου απομόνωσης για οποιονδήποτε παρουσιάζει ύποπτα συμπτώματα COVID-19, σε δέκα μέρες, από 7 που είναι σήμερα.
Πιο ενθαρρυντικές είναι οι ειδήσεις από το πεδίο της επιστημονικής έρευνας. Στον αγώνα ανάπτυξης εμβολίου προστέθηκε και το σκεύασμα της φαρμακοβιομηχανίας Johnson & Johnson. Χθες ξεκίνησε το πρώτο στάδιο κλινικής δοκιμής του πειραματικού εμβολίου σε εθελοντές στις ΗΠΑ. Δοκιμές του σκευάσματος σε πιθήκους έδειξαν ότι προσφέρει ισχυρή προστασία σε μία μεμονωμένη δόση. Ωστόσο, η Ε.Ε. προειδοποιεί για την πιθανότητα έλλειψης συρίγγων, καθώς και εμβαπτισμένων σε οινόπνευμα μαντιλιών για αποστείρωση και μέσων ατομικής προστασίας, όταν κυκλοφορήσει εμβόλιο κατά του ιού.