δήλωσε, χθες, ότι από το Σάββατο θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δωρεάν τεστ όλοι όσοι έρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου. Οποιος παραβιάσει τη διαδικασία κινδυνεύει με πρόστιμο 25.000 ευρώ. Moναδική εξαίρεση αποτελούν όσοι προσκομίσουν βεβαίωση ότι έχουν αρνητικό τεστ το πολύ δύο ημερών. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, επίσης, τόνισε ότι καταγράφεται σημαντική αύξηση των λοιμώξεων σε άτομα που επιστρέφουν από τα δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία. Χθες, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, Αρμιν Λάσετ, απαντώντας στην έντονη κριτική που δέχθηκε επειδή δεν υποβλήθηκε σε τεστ κατά την επιστροφή του από την Ελλάδα, τόνισε: «Ούτε η Λέσβος ούτε το προσφυγικό κέντρο, ούτε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας αποτελεί “περιοχή κινδύνου”».
Στην επικαιροποιημένη γερμανική λίστα «υψηλού κινδύνου» συμπεριλαμβάνεται από χθες και η Αμβέρσα, όπου καταγράφεται αξιοσημείωτη αύξηση των κρουσμάτων. Το υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε τους Γερμανούς πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στην πόλη. Το Βέλγιο, ταυτόχρονα, περιλήφθηκε και στη λίστα των «επικίνδυνων χωρών» της Βρετανίας, γεγονός που σημαίνει ότι οι άνθρωποι που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από εκεί, θα πρέπει να παραμένουν σε 14ήμερη καραντίνα.
Την ίδια στιγμή, η Νορβηγία αποφάσισε την επιβολή δεκαήμερης καραντίνας στους ταξιδιώτες από την Ελβετία, τη Γαλλία, την Τσεχία, το Μονακό και κάποιες περιοχές της γειτονικής Σουηδίας. Η πρωθυπουργός της χώρας Ερνα Σόλμπεργκ δήλωσε χθες ότι «βάζει πάγο» στην περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων κατά της COVID-19, ενώ εξετάζει και τη θέσπιση νέων προκειμένου να αποφευχθεί ένα ευρύτερο lockdown. Το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, καλώντας τους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια στις Βαλεαρίδες και στα Κανάρια Νησιά.
Κατά της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair στράφηκε η ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), απειλώντας την με απαγόρευση πτήσεων προς Ιταλία λόγω της συστηματικής παραβίασης των κανόνων που έχει θεσπίσει η ιταλική κυβέρνηση κατά του κορωνοϊού. «Δεν τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις μεταξύ των επιβατών, ενώ καταστρατηγούνται και οι κανόνες που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν κάποια εξαίρεση» καταγγέλλει η ιταλική ΥΠΑ.
(Από την Καθημερινή)