ΟΠΕΚ: Μεγαλύτερη Συρρίκνωση στη Ζήτηση Πετρελαίου Λόγω Covid το 2020- Αβεβαιότητες και το 2021

ΟΠΕΚ: Μεγαλύτερη Συρρίκνωση στη Ζήτηση Πετρελαίου Λόγω Covid το 2020- Αβεβαιότητες και το 2021
energia.gr
Πεμ, 13 Αυγούστου 2020 - 09:16

Ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί πιο έντονα το 2020 από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως λόγω της πανδημίας και ότι υπήρχαν αβεβαιότητες σχετικά με την ανάκαμψη του επόμενου έτους. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί κατά 9,06 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) φέτος, ανέφερε ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου στη μηνιαία έκθεσή του, περισσότερο από την πτώση των 8,95 εκατομμυρίων bpd που αναμένεται πριν από ένα μήνα.Οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταρρεύσει καθώς ο κορονοϊός μείωσε τα ταξίδια και την οικονομική δραστηριότητα. 

Ενώ ορισμένες χώρες έχουν χαλαρώσει τα μέτρα επιτρέποντας την ανάκαμψη της ζήτησης, η ανησυχία για τις νέα έξαρση της πανδημίας έχει διατηρήσει τις τιμές και ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι θα συνεχιστεί.

"Οι εξελίξεις στις τιμές του αργού και των προϊόντων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων και υψηλότερα παγκόσμια αποθέματα", ανέφερε ο ΟΠΕΚ στην έκθεσή του.

Ο ΟΠΕΚ επέμεινε στην πρόβλεψή του ότι το 2021 η ζήτηση πετρελαίου θα ανακάμψει κατά 7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αλλά είπε ότι η άποψη αυτή υπόκειται σε μεγάλες αβεβαιότητες που μπορεί να οδηγήσουν σε "αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση πετρελαίου", όπως η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια, πιο αποδοτικά καύσιμα αυτοκίνητα και περισσότερο ανταγωνισμό από άλλα καύσιμα.

"Σχεδόν όλοι οι μελετητές αναμένουν ότι τα αεροπορικά καύσιμα το 2021 θα δυσκολευτούν να αντισταθμίσουν τη χαμένη ζήτηση", ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ. "Η ζήτηση βενζίνης θα αντιμετωπίσει πίεση για να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019".

Όπως είνια γνωστό για να αντιμετωπίσει τη μείωση της ζήτησης, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ +), συμφώνησαν σε μείωση ρεκόρ της προσφοράς 9,7 εκατομμυρίων bpd που ξεκίνησε την 1η Μαΐου, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα έθνη δήλωσαν επίσης ότι θα αντλήσουν λιγότερα.

Στην έκθεσή του, ο ΟΠΕΚ τόνισε ότι η παραγωγή του αυξήθηκε κατά 980.000 bpd στα 23,17 εκατομμύρια bpd τον Ιούλιο, κυρίως επειδή η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του Κόλπου τερμάτισαν επιπλέον εθελοντικές περικοπές που είχαν κάνει τον Ιούνιο.

Αυτό αντιστοιχούσε στο 97% της συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις, σύμφωνα με το Reuters - χαμηλότερο από το ποσοστό του Ιουνίου που υπερβαίνει το 100%.