Στη Παράδοση Ομπάμα η Καμάλα Χάρις – Ατού ή Βαρίδι για την Υποψηφιότητα Μπάιντεν;

Στη Παράδοση Ομπάμα η Καμάλα Χάρις – Ατού ή Βαρίδι για την Υποψηφιότητα Μπάιντεν;
της Νεφέλης Λυγερού
Τρι, 18 Αυγούστου 2020 - 16:39

Ενδεικτικό του κατά πόσο έχει μετατοπιστεί η αμερικανική πολιτική σκηνή το τελευταίο διάστημα, είναι ότι μια έγχρωμη γυναίκα, κόρη μεταναστών ακαδημαϊκών και κατά συνείδηση απούσα από "το θείο δώρο της μητρότητας" αποτέλεσε την επιλογή του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν. Η επιλογή της Καμάλα Χάρις (Καμάλα σημαίνει λωτός ενώ συχνά χρησιμοποιείται ως προσωνύμιο για τη θεά του πλούτου, της ευημερίας και της ομορφιάς) δεν προκάλεσε έκπληξη

Την ώρα που οι ΗΠΑ ταλανίζονται από τις διαχρονικές φυλετικές αδικίες, η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ δημιούργησε πίεση στον Μπάιντεν, ο οποίος οδηγήθηκε να επιλέξει τη Χάρις. Πρόκειται για επιλογή με βαρύνουσα σημασία αν αναλογιστεί κανείς την προχωρημένη ηλικία του υποψήφιου προέδρου (είναι ήδη 78 ετών) και της δημόσιας δήλωσής του ότι δεν πρόκειται να επιδιώξει δεύτερη θητεία. Ο ίδιος, μάλιστα, αποκαλεί τον εαυτό του μεταβατικό υποψήφιο.

Παρ’ ότι μετράει λιγότερο από τέσσερα χρόνια στην κεντρική πολιτική σκηνή, η 55χρονη Καμάλα Χάρις δεν άργησε να εκτοξευθεί στην πρώτη γραμμή. Τα Μίντια φάνηκαν να ανακαλύπτουν στο πρόσωπό της μία δυνάμει πολιτική σταρ, σε μία εποχή που αυτοί έχουν εκλείψει από τον πολιτικό στίβο. Παρ’ όλα αυτά, δεν ήταν λίγοι οι πολέμιοί της. Δεν βρίσκεται τόσο αριστερά, όπως ο Μπέρνι Σάντερς και η Ελίζαμπεθ Γουέρεν. Δεν ανήκει, όμως, ούτε στο μετριοπαθές κέντρο, όπως ο Μπάιντεν.

Καυστική όπου χρειάζεται, αλλά και περισσότερο ήπια από όσο θα επιθυμούσε το λεγόμενο υπερπροοδευτικό κομμάτι των Δημοκρατικών, έχει περάσει τη δημόσια ζωή της αγκυροβολημένη μεταξύ των παθιασμένων ακτιβιστών και του συστημικού πυρήνα των Δημοκρατικών. Παρ’ όλα αυτά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, έχει χαρακτηριστεί «ιδανική αντι-Τραμπ υποψήφια», επειδή η ταυτότητά της έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με την αντιμεταναστευτική στάση του προέδρου Τραμπ, αλλά με όλα όσα αυτός πρεσβεύει.

Παιδί ακαδημαϊκών μεταναστών

Ως παιδί μεταναστών από την Τζαμάικα και την Ινδία ενσαρκώνει την αστική πολυπολιτισμική Αμερική. «Γνωρίζει προσωπικά πώς οι οικογένειες των μεταναστών εμπλουτίζουν τη χώρα μας», δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι «η προσωπική ιστορία της είναι η ίδια η ιστορία της Αμερικής». Ενόσω η Καμάλα τον κοίταζε τρυφερά από την άκρη της σκηνής, έχοντας απόλυτα αποδεχτεί τον ρόλο του δεύτερου βιολιού, ο έμπειρος πολιτικός  αναφέρθηκε στην αντίδραση των «μικρών μαύρων και καφέ κοριτσιών, που τόσο συχνά αισθάνονται ότι παραβλέπονται και υποτιμούνται στις κοινότητές τους. Ίσως σήμερα για πρώτη φορά μπορούν να δουν τον εαυτό τους υπό ένα διαφορετικό πρίσμα», είπε με μπόλικο συναισθηματισμό.

Για την πρωτότοκη κόρη δύο μεταναστών ακαδημαϊκών, ο πολιτικός ακτιβισμός κληροδοτήθηκε. Κάτι σαν γενετήσιο  δικαίωμα!

(η συνέχεια στο slpress.gr)