Η κρίση της πανδημίας και η συνεπαγόμενη οικονομική κρίση, οι αποφάσεις στη συνέχεια της ευρωπαϊκής συνόδου για την αντιμετώπιση της κρίσης και το «ψαλίδισμα» των πόρων για τη δίκαιη μετάβαση έχουν αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού.
Στις αρχές του μήνα αποφασίστηκε από την ηγεσία του ΥΠΕΝ η υποβολή αιτήματος προς την Ε.Ε. για την υιοθέτηση ειδικών κινήτρων (φορολογικών, λειτουργικών, αδειοδοτικών) στις λιγνιτικές περιοχές, που θα χρηματοδοτηθούν από το ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και τον κρατικό προϋπολογισμό. Όσο πιο γρήγορα κωδικοποιηθούν τα κίνητρα αυτά τόσο πιο γρήγορα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στις περιοχές. Μια πρώτη εικόνα για την εξέλιξη της απολιγνιτοποίησης σχηματίστηκε από το master plan για τη Μεγαλόπολη το οποίο έχει στα χέρια του ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Κωστής Μουσουρούλης. Επικεντρώνεται στους εξής τομείς: πράσινη ενέργεια για μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, τοπική ανάπτυξη και οικονομία, περιβάλλον, τουρισμός – πολιτισμός, ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού και έρευνα – καινοτομία. Στόχος «ο μετασχηματισμός της Μεγαλόπολης σε πόλη μηδενικών εκπομπών και μηδενικών αποβλήτων (zero emissions και zero waste), εκπληρώνοντας όλες τις προϋποθέσεις που επιβάλλουν οι αρχές της βιώσιμης αστικής κινητικότητας».
Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των τηλεθερμάνσεων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας όπως έχουμε επισημάνει στο Energia.gr η πολιτεία προσανατολίζεται να υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας για όλες τις τηλεθερμάνσεις. Βασικό σενάριο είναι η κατασκευή Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης που θα τροφοδοτήσει τις τρεις τηλεθερμάνσεις (Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου) και θα αποτελέσει την οριστική λύση. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθούν οι επισημάνσεις για το θέμα από τον Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών της ΔΕΗ. Η πρόσφατη επιστολή τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιγράφει τους κινδύνους που εγκυμονεί η εξαγγελία για κατασκευή ΣΗΘΥΑ με φυσικό αέριο στον ΑΗΣ Καρδιάς. Στην επιστολή της η διοίκηση του συλλόγου αναφέρει πως «αν και η εξαγγελία {…} είναι ένα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση για την κάλυψη των αναγκών της τηλεθέρμανσης των τριών μεγάλων Δήμων του ενεργειακού λεκανοπεδίου της ΔΜ, επειδή έγινε σε ιδιαίτερα μικρό χρονικό διάστημα, κυρίως υπό την πίεση του αδιέξοδου που οδηγήθηκαν οι τοπικές κοινωνίες στο θέμα της τηλεθέρμανσης, με το κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ, εγκυμονούν κίνδυνοι, όπως:
1. το κόστος των 100εκ ευρώ περίπου για τη μονάδα θα το επωμιστεί ως φαίνεται εξ΄ ολοκλήρου η ΔΕΗ,
2. θα απαιτηθεί νέο δίκτυο τηλεθέρμανσης με μεγάλα μήκη διασύνδεσης,
3. οι απώλειες μεταφοράς στο δίκτυο τηλεθέρμανσης, από τον ΑΗΣ Καρδιάς μέχρι την Κοζάνη θα είναι πολύ μεγαλύτερες συγκριτικά με τις αντίστοιχες από τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι κύριες καταναλώσεις θα είναι στην πόλη της Κοζάνης,
4. Θα απαιτηθεί η διαχείριση του σταθμού παραγωγής ΣΗΘΥΑ να αναληφθεί εξ΄ ολοκλήρου από τις δημοτικές επιχειρήσεις,
5. Δεν θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια, περίπου τα 2/3 του έτους αφού η παραγόμενη θα είναι η αναγκαία για την τηλεθέρμανση,
6. Το τελικό κόστος στον καταναλωτή θα είναι ιδιαίτερα αυξημένο λόγω των προαναφερθέντων επισημάνσεων».