Μεγάλες Καμμένες Εκτάσεις και Νεκροί στις Ανεξέλεγκτες Πυρκαγιές της Καλιφόρνιας

Μεγάλες Καμμένες Εκτάσεις και Νεκροί στις Ανεξέλεγκτες Πυρκαγιές της Καλιφόρνιας
energia.gr
Παρ, 21 Αυγούστου 2020 - 13:09

Η πολιτεία της Καλιφόρνια τις τελευταίες μέρες πλήττεται από ένα τεράστιο κύμα καύσωνα και από πολλές πυρκαγιές που καίνε τεράστιες εκτάσεις στρεμμάτων. Τις τελευταίες 72 ώρες, την περιοχή χτύπησαν 10.849 κεραυνοί και δημιούργησαν 367 εστίες πυρκαγιάς

Οι πυρκαγιές απειλούν και κατοικημένες περιοχές, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στο Βάκαβιλ, μια πόλη με περίπου 100.000 κατοίκους, κοντά στο Σακραμέντο, πολλοί αναγκάστηκαν να φύγουν, καθώς οι φλόγες ενισχυμένες από τους ισχυρούς ανέμους κατέστρεψαν δεκάδες σπίτια. Η αστυνομίας της περιοχής μέσω του Twitter ζήτησε από τους κατοίκους να αποχωρήσουν με ασφάλεια, αφού κάποιοι υπέστησαν εγκαύματα στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Εντολές για εκκένωση δόθηκαν και σε άλλες περιοχές, όπως η Σονόμα και η Νάπα, όπου οι πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτα. 

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, τουλάχιστον εννιά πυρκαγιές καίνε λόφους και ορεινές εκτάσεις στη Βόρεια Καλιφόρνια, στις περιοχές των αμπελώνων, 56 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Σακραμέντο. Στις περιοχές της Νάπα, του Σολάνο και του Γιόλο τα διαφορετικά μέτωπα ενώνονται δημιουργώντας πυρκαγιά έκτασης 530.000 στρεμμάτων, σχεδόν δεκαπλάσια από το Μανχάταν στη Νέα Υόρκη. 

Οι φλόγες έχουν κάψει τουλάχιστον 105 κτίρια, μεταξύ των οποίων και κατοικίες.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ, την Τρίτη κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης προκειμένου να διευκολυνθεί η αποδέσμευση πόρων που είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Τόνισε πως οι πυροσβέστες της Καλιφόρνια αντιμετωπίζουν 367 ενεργές εστίες φωτιάς και διευκρίνισε πως πυροσβέστες από τις πολιτείες Νεβάδα, Αριζόνα και Τέξας θα σταλούν να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους, στην Καλιφόρνια.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των πυροσβεστών της πολιτείας, Τζέρεμι Ραν,  προειδοποίησε ότι οι πόροι που διαθέτουν εξαντλούνται. «Οι πόροι που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς μειώνονται, την ώρα που εμφανίζονται νέες εστίες. Το μέγεθος και η περιπλοκότητα των πυρκαγιών αποτελούν πρόκληση για τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων από όλες τις απόψεις».

Την ίδια στιγμή ιστορικός καύσωνας πλήττει την περιοχή. Μάλιστα στην Κοιλάδα του Θανάτου, η οποία βρίσκεται εκεί, την Κυριακή καταγράφηκε θερμοκρασία ρεκόρ 54,4 βαθμών Κελσίου, η τρίτη υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη, ενώ περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι βρίσκονται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς το δίκτυο έχει υπερφορτωθεί.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της Καλιφόρνια, οι πρώτοι θάνατοι σημειώθηκαν χτες.  Ένας υπάλληλος εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας έχασε τη ζωή του βοηθώντας τους πυροσβέστες, ενώ τουλάχιστον 4 πολίτες τραυματίστηκαν. Ταυτόχρονα, ένα ελικόπτερο που συνέδραμε στις επιχειρήσεις κατάσβεσης στην κομητεία του Φρέσνο, προσπαθώντας να ρίξει το νερό που κουβαλούσε σε μια εστία φωτιάς, συνετρίβη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος του Μάικ Φούρνιερ, ηλικίας 52 ετών.