Χρήστος Ρόκας: Απεβίωσε ο Άνθρωπος που Εγκαινίασε το Πρώτο Μεγάλο Αιολικό Πάρκο στην Ελλάδα

Χρήστος Ρόκας: Απεβίωσε ο Άνθρωπος που Εγκαινίασε το Πρώτο Μεγάλο Αιολικό Πάρκο στην Ελλάδα
energia.gr
Τετ, 2 Σεπτεμβρίου 2020 - 19:43

Έφυγε σε ηλικία 90 ετών ο Χρήστος Ρόκας, ιδρυτής της φερώνυμης εταιρείας και πρωτοπόρος επιχειρηματίας στις ΑΠΕ καθώς εγκαινίασε το πρώτο μεγάλο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα, ισχύος 10,2 MW στην Κρήτη, το 1998

Ως γνωστόν, η Ρόκας είναι εταιρεία καταξιωμένη στην ελληνική αλλά και στη διεθνή αγορά ανανεώσιμης ενέργειας, η οποία έχει περάσει στον όμιλο της ισπανικής Iberdrola. 

Το 1958 ο Χρήστος Ρόκας παραιτήθηκε από τη ΒΙΑΜΑΞ και με μετοχικό κεφάλαιο μερικές χιλιάδες ευρώ (που είχε συγκεντρώσει κατά κύριο λόγο ο αδελφός και συνεταίρος του Μελέτης), δημιουργεί την εταιρεία Χ. Ρόκας ΑBEE η οποία στην πορεία εξελίχθηκε σε μια μεγάλη επιχείρηση που προμήθευε με γερανούς και μεταλλικές κατασκευές πελάτες όπως η ΔΕΗ, το λιμάνι του Πειραιά και άλλες μεγάλες βιομηχανίες.

Η δεκαετία του 1990 στάθηκε κομβική, καθώς η Ρόκας κατασκεύασε για λογαριασμό της ΔΕΗ τα πρώτα αιολικά πάρκα. Ωστόσο, όταν άνοιξε η αγορά της πράσινης ενέργειας και για τους ιδιώτες, η εταιρεία άρπαξε την ευκαιρία και ξεκίνησε τη δική της αυτόνομη πορεία εγκαθιστώντας μάλιστα, το 1998, το πρώτο μεγάλο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα, ισχύος 10,2 MW στην Κρήτη.

Ακολούθησε οργασμός νέων έργων που έφερε τη Ρόκας στην πρώτη θέση της αιολικής αγοράς.

Τον Απρίλιο του 2001 ολοκλήρωσε με επιτυχία στη Σητεία της Κρήτης, την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 171,6 ΚW, ενός από τα πρώτα του μεγέθους αυτού στην Ελλάδα.

Το 2004 εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της Ρόκας ένας κολοσσός των ΑΠΕ, η ισπανική Iberdrola, η οποία αρχικά αγόρασε ποσοστό 21% απευθείας από τον Χρ. Ρόκα έναντι 31,5 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε η αποτυχημένη προσπάθεια εξαγοράς της τότε εισηγμένης από την Ελληνική Τεχνοδομική Ενεργειακή, ενώ τα αμέσως επόμενα χρόνια η Iberdrola ενίσχυσε το μερίδιό της και έφτασε να κατέχει αρχικά 49,9% των μετοχών το 2007 και σταδιακά απέκτησε το 100%.

Το δημοτικό συμβούλιο Τρίπολης για την απώλεια του Χρ. Ρόκα εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Με αφορμή την αναγγελία του θανάτου του Επίτιμου Δημότη Τρίπολης, Χρήστου Ρόκα, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κω/νος Τζιούμης και το Δημοτικό Συμβούλιο, συνήλθαν σε έκτακτη συνεδρίαση δια περιφοράς.

Ο Χρήστος Ρόκας, είχε ανακηρυχθεί επίτιμος Δημότης Τρίπολης, με την υπ΄ αριθμ. 121/2008, ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και του αποδόθηκε η κορυφαία διάκριση αυτή του επίτιμου δημότη, σε σχετική τελετή στο Πνευματικό Κέντρο στις 9 Μαϊου 2008.

Κατείχε επάξια τον τίτλο του επίτιμου Δημότη Τρίπολης, γιατί με την εγκατάσταση της επιχείρησής του ΜΕΤΑΛΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ – ΡΟΚΑΣ στη Βιομηχανική περιοχή της Τρίπολης από το 1978, συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην περιστολή της ανεργίας στην περιοχή, αλλά και στην μετέπειτα ανάπτυξη της Βιομηχανικής Περιοχής Τρίπολης.

Στο εργοστάσιο της Τρίπολης εργάζονταν περίπου 120 εργαζόμενοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Αρκάδες και κάτοικοι της περιοχής μας.

Η εταιρία του κατασκεύασε στην Τρίπολη δύο πολυκατοικίες με 48 διαμερίσματα, τα οποία είχε εκχωρήσει στο προσωπικό του εργοστασίου.

Η σχέση του με τους εργαζόμενους ήταν τέτοια που αποδείκνυε ότι μπορεί να υπάρξει η κοινωνική διάσταση της επιχειρηματικότητας, χωρίς αυτό ν’ αποβαίνει σε βάρος της κερδοφορίας».