Αντισταθμιστικά στη βιομηχανία θα πρέπει να καταβάλουν τα πρώην μονοπώλια στην αγορά φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ, ΕΠΑ Αττικής και ΕΠΑ Θεσσαλίας) για την επιβολή τέλους διανομής φυσικού αερίου ύψους 4 ευρώ η μεγαβατώρα για διάστημα 16 μηνών. Μετά τέσσερα χρόνια, η ΡΑΕ με απόφασή της δικαιώνει πλήρως της ΕΒΙΚΕΝ η οποία από το 2016 με επίσημη καταγγελία στην Ε.Ε. δήλωσε ότι η επιβολή του προσωρινού τέλους το 2015 έγινε κατά παράβαση του ενεργειακού νόμου 4001/2011, με νομοθετική ρύθμιση,

ενώ η σχετική απόφαση ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα της ΡΑΕ. Η ΕΒΙΚΕΝ απευθύνθηκε στην Ε.Ε. όταν τον Νοέμβριο του 2016 η ΡΑΕ ενέκρινε τα τελικά τιμολόγια διανομής, από τα οποία προέκυπτε σημαντική διαφορά ως προς το προσωρινό τέλος. Η συνολική διαφορά υπολογίζεται από την ΕΒΙΚΕΝ γύρω στα 2,5-3 εκατ. ευρώ.

Η ΕΒΙΚΕΝ υπέβαλε πρώτη φορά αίτημα προς τη ΡΑΕ να ασκήσει τα καθήκοντά της και να προχωρήσει σε συμψηφισμό των αποκλίσεων που προκύπτουν με μελλοντικές χρεώσεις τον Νοέμβριο του 2016. Επειτα από έναν μακρύ διάλογο για το θέμα με την Ε.Ε. η ΡΑΕ με απόφασή της δικαιώνει τελικά την ΕΒΙΚΕΝ και υποχρεώνει τα πρώην μονοπώλια και υφιστάμενους διαχειριστές δικτύων (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ) να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα σε όλους τους επιλέγοντες πελάτες που την περίοδο 14.8.2015 έως 1.12.2016 χρεώθηκαν από τις εταιρείες ΕΠΑ Αττικής, ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, ΕΠΑ Θεσσαλίας και ΔΕΠΑ τιμολόγιο διανομής 4 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι διαχειριστές με βάση την απόφαση μπορούν να καταβάλουν το σχετικό ποσό σε δόσεις και σε διάστημα 5 ετών. Οι εν λόγω επιλέγοντες πελάτες (δικαιούχοι των αντισταθμιστικών μέτρων) θα λάβουν επιστροφή των ποσών σε συνέχεια γραπτής αίτησης προς τις εταιρείες ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ.

Ο κάθε διαχειριστής θα υπολογίζει το ποσό προς επιστροφή βάσει των όσων αναφέρονται στην απόφαση και θα το υποβάλλει προς έγκριση στη ΡΑΕ. Η απόδοση του ποσού βάσει και σχετικού διακανονισμού λαμβάνει χώρα μετά την έγκρισή του από την Αρχή.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαχειριστές οφείλουν να ενημερώσουν γραπτώς τους εν λόγω επιλέγοντες πελάτες για την απόφαση της ΡΑΕ καθώς και για το δικαίωμα αίτησης, με κοινοποίηση στη ΡΑΕ εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευσή της. Για τις ήδη αιτούσες εταιρείες της ΕΒΙΚΕΝ, με απόφαση της Αρχής, θα εγκριθεί το προς επιστροφή ποσό ως αντισταθμιστικό μέτρο για τη μεταβατική περίοδο.