O Musk Ετοιμάζει το Φθηνότερο Tesla σε Περίπου Τρία Χρόνια

O Musk Ετοιμάζει το Φθηνότερο Tesla σε Περίπου Τρία Χρόνια
energia.gr
Τετ, 23 Σεπτεμβρίου 2020 - 09:23

Σε μια ζωντανή παρουσίαση που ο κ. Musk χαρακτήρισε «Ημέρα της Μπαταρίας», προανήγγειλε την έλευση ενός Tesla αξίας 25.000 $ «σε περίπου τρία χρόνια». "Αυτό ήταν πάντα το όνειρό μας να φτιάξουμε ένα προσιτό ηλεκτρικό αυτοκίνητο", είπε. Αλλά τα νέα δεν ενθουσίασαν τους επενδυτές και τα 50 δισ. Δολάρια εξαλείφθηκαν από την χρηματιστηριακή τους αξία. 

Η κύρια ανακοίνωση πάντως στη συγκεκριμένη παρουσίαση ήταν οι  νέες μεγαλύτερες κυλινδρικές κυψέλες της Tesla, όπου υποστηρίχθηκε ότι οι νέες μπαταρίες θα παρέχουν πέντε φορές περισσότερη ενέργεια, έξι φορές περισσότερη ισχύ και 16% μεγαλύτερη αυτονομία.

Αλλά η τεχνολογία που ανακοινώθηκε είναι πιθανό να χρειαστεί χρόνια για να εφαρμοστεί.
Η προσέγγιση της Tesla περιλαμβάνει την ενσωμάτωση της μπαταρίας έτσι ώστε να αποτελεί μέρος της δομής του οχήματος, μειώνοντας έτσι το πραγματικό βάρος της μπαταρίας.
Ο ίδιος ο Musk είπε ότι η πλήρης παραγωγή απέχει περίπου τρία χρόνια.

Η ομιλία του πραγματοποιήθηκε μπροστά από 240 μετόχους - ο καθένας από τους οποίους καθόταν μέσα σε ένα Tesla Model 3.
Βασικά στο φθηνότερο Tesla οι καινοτομίες είναι στον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία σχεδιάζει μπαταρίες - βελτιώνοντας ριζικά την αποδοτικότητά τους.

Ο καθηγητής Stanley Whittingham στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Χημείας πέρυσι για τη δουλειά του στις μπαταρίες ιόντων λιθίου - δήλωσε στο BBC ότι "η αντιμετώπιση όλων των ευκαιριών είναι υψηλού κινδύνου, αλλά υψηλή απόδοση".
"Πολλοί από εμάς έχουν προτείνει ότι τα ίδια βήματα είναι απαραίτητα, αλλά ο Μusk έχει την επένδυση και τη βούληση να το κάνει. Δεν είμαι σίγουρος ότι κάποιος άλλος είναι πρόθυμος να το κάνει αυτό", είπε.

Ο κ. Musk ανακοίνωσε επίσης ότi, αγοράζοντας μπαταρίες από την Panasonic και την LG Chem - η ίδια η Tesla θα αρχίσει να τις κατασκευάζει.
Τον Απρίλιο πάντως του περασμένου έτους, ο ίδιος ο Musk αποκάλυψε προβλήματα με την προμήθεια μπαταριών Panasonic που χρησιμοποιούνται στο μοντέλο 3 Tesla. Ένας ειδικός είπε ότι μια τέτοιου είδους αναβάθμιση θα ήταν μία παραγματική πρόκληση.

"Ακόμη και με πραγματικά έμπειρους κατασκευαστές αυτοκινήτων, έχουμε την τάση να βλέπουμε έναν πολύ υψηλό ρυθμό παραγωγής απορριμμάτων κατά τα πρώτα δύο χρόνια", δήλωσε ο Casper Rawles, επικεφαλής των εκτιμήσεων τιμών της Benchmark Mineral Intelligence.
Ο κ. Rawles προειδοποίησε επίσης ότι τόσο μεγάλο μέρος του περιεχομένου της μπαταρίας είναι ακριβά μέταλλα .

Τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης έχουν βοηθήσει την τιμή της μετοχής της Tesla να ανέβει και είναι τώρα η πιο πολύτιμη εταιρεία αυτοκινήτων στον κόσμο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla πάντως ανακοίνωσε την τεχνολογία που λέει ότι θα κάνει τις μπαταρίες Tesla φθηνότερες.
Αυτό συμβαίνει παρά τις επικρίσεις για τον Elon Musk ότι ορισμένες από τις τεχνολογικές εξαγγελίες του είναι υπερβολικές.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ομάδα πελατών Consumer Reports κυκλοφόρησε μια καταδικαστική αναφορά για τις αυτοματοποιημένες υπηρεσίες οδήγησης της Tesla. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "προς το παρόν, η διαφημιζόμενη πλήρης ικανότητα αυτο-οδήγησης ... παραμένει παραπλανητική.
Ενώ από τον  Ιούλιο, ο Musk είχε δηλώσει ότι η Tesla θα μπορούσε να κάνει τα οχήματά της εντελώς αυτόνομα μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Η δήλωση αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από άτομα της βιομηχανίας.
Ωστόσο, το αφεντικό της Tesla ανακοίνωσε ότι μια "beta" έκδοση του πλήρους λογισμικού Autopilot θα ήταν διαθέσιμη "σε περίπου ένα μήνα".

Για τον Musk πάντως δεν είναι περίεργο να προχωρά σε ...λαμπερές και μερικές φορές περίεργες δημόσιες διαδηλώσεις.
Μην ξεχνάμε ότι νωρίτερα αυτό το μήνα, παρουσίσε ένα γουρούνι με ένα τσιπ υπολογιστή μεγέθους νομίσματος στον εγκέφαλό του για να δείξει τα φιλόδοξά του σχέδια να δημιουργήσει μια λειτουργική διεπαφή εγκεφάλου σε μηχανή...