Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι, αν η Covid μάς έχει διδάξει κάτι, είναι ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε την επόμενη κρίση για να αναλάβουμε προληπτική δράση για μια σειρά από θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η βιοποικιλότητα, η παγκόσμια υγεία, η αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης, η ανάπτυξη. «Σε τελική ανάλυση, για τη βιωσιμότητα της ανθρωπότητας», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια του μηνύματός του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει δράση «σήμερα» σε προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η βιοποικιλότητα και η βιώσιμη ανάπτυξη: «Δράση που ήδη έχει στρέψει την Ελλάδα προς τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σταδιακά καταργούμε τη χρήση λιγνίτη στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας. Έως το 2028 ο λιγνίτης θα αποτελεί παρελθόν. Έως την επόμενη Γενική Συνέλευση, του χρόνου στη Νέα Υόρκη, πολλά από τα πλαστικά μίας χρήσης θα έχουν απαγορευτεί στην Ελλάδα».
Καταλήγοντας, μεταξύ άλλων, την ομιλία του, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα τα ορυκτά καύσιμα να αποτελέσουν μακροπρόθεσμα «ανάμνηση του παρελθόντος»: «σε άλλα 75 χρόνια, όταν τα παιδιά των παιδιών μας θα μιλούν εδώ στα Ηνωμένα Έθνη, πιστεύω ότι θα περιγράφουν έναν καλύτερο κόσμο. Έναν κόσμο όπου η κβαντική τεχνολογία θα έχει φέρει επανάσταση στη φροντίδα της υγείας και στην ανθρώπινη βιολογία. Έναν κόσμο όπου τα ορυκτά καύσιμα θα αποτελούν απλώς ανάμνηση του παρελθόντος. Έναν κόσμο όπου η ισότητα, οι ευκαιρίες και η ηθική καθοδηγούν τους ηγέτες μας.