Ώρες Ευθύνης για τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Πληροφορούμεθα από τον τύπο ότι τελικά η ΔΕΗ προχωρά στη συνεργασία με την γερμανική RWE για την κατασκευή δυο σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού συνολικής ισχύος 1600MW.
Πεμ, 27 Δεκεμβρίου 2007 - 05:28

Πληροφορούμεθα από τον τύπο ότι τελικά η ΔΕΗ προχωρά στη συνεργασία με την γερμανική RWE για την κατασκευή δυο σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού συνολικής ισχύος 1600MW.


Η μέχρι τώρα πορεία αυτού του περιβόητου μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δυο εταιρειών έχει λάβει χαρακτήρα θρίλερ. Η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ότι θα αναβάλει τελικά την οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την υπογραφή του μνημονίου τον Ιανουάριο. Βέβαια η εμπειρία έχει αποδείξει ότι όλοι αυτοί οι χειρισμοί είναι μάλλον μέρος μιας ευρύτερης διαδικασίας για να περάσει κάτι χωρίς να προσκρούσει στην οργή του συνδικάτου των εργαζομένων της ΔΕΗ οι οποίοι όταν προωτοάκουσαν για την RWE και την ενδεχόμενη συνεργασία απείλησαν με κινητοποιήσεις, φοβούμενοι ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.
Να υπενθυμίσουμε ότι η συνεργασία της ΔΕΗ με τον γερμανικό κολοσσό διέρρευσε για πρώτη φορά στα μέσα του Νοεμβρίου. Έκτοτε και μετά τις έντονες αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ η διοίκηση της επιχείρησης προσπάθησε με μια σειρά ανακοινώσεων να κατευνάσει τα πνεύματα, ώστε να περάσει "στα μαλακά" την επικείμενη συνεργασία. Μ' άλλα λόγια η ΔΕΗ προσπαθεί να βρει τρόπους να κάνει κάποια βήματα παρακάμπτοντας τα "κακομαθημένα και ανώριμα παιδιά της". Όσο απλοϊκό και να φαίνεται, η αντίδραση των εργαζομένων της σε κάποια σημεία στερείται σοβαρότητας και το χειρότερο τουλάχιστον γι' αυτούς είναι ότι μ' αυτόν τον τρόπο επισκιάζουν και ίσως κάποιες εύλογες και δικαιολογημένες ανησυχίες τους.

Σύμφωνα με τους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η ΔΕΗ δεν μπορεί να αυξήσει την ήδη εγκαταστημένη ισχύ της αλλά αυτό που μπορεί να κάνει είναι να αντικαταστήσει τμηματικά τις παλαιές και ρυπογόνες μονάδες της με νέες σύγχρονες συνολικής ισχύος 3.200 MW.

Εαν η ΔΕΗ αποφασίσει να προχωρήσει τελικά στην κατασκευή των δύο σταθμών περίπου 1.600 MW με την RWE θα πρέπει αυτή η νέα ισχύς να μην καταμετρηθεί στην ήδη υπάρχουσα της ΔΕΗ, και ο μόνος τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο είναι με την δημιουργία μιας νέας εταιρείας όπου η ΔΕΗ θα έχει ένα μειοψηφικό ποσοστό. Η νέα αυτή εταιρεία, την διοίκηση της οποίας θα έχει η RWE (αφού θα κατέχει την πλειοψηφία σε μετοχές) θα μπορεί να δραστηριοποιηθεί ανεξάρτητα και να λάβει άδειες για νέους συμβατικούς ή άλλους σταθμούς. Μ αυτό τον τρόπο η ΔΕΗ όχι μόνο δεν χάνει σε παρουσία, επιρροή και ηλεκτρική ισχύ αλλά απεναντίας κερδίζει έδαφος και ενισχύει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα μ’ έναν απόλυτα νόμιμο (έναντι της ΕΕ) και έξυπνο τρόπο.

Γι’ αυτό θα ήτο φρόνιμο για την ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ να επανεξετάσει με νηφαλιότητα και προσοχή την προτεινόμενη συνεργασία με την RWE, να μελετήσει με σχολαστικότητα τους προτεινόμενους όρους και τ’ αναμενόμενα οφέλη για την ΔΕΗ και να ζητήσει διάλογο με την διοίκηση της ΔΕΗ, όπου να προσέλθει με εποικοδομητικές προτάσεις για την ενδυνάμωση του ρόλου της Επιχείρησης μέσα από την συγκεκριμένη συνεργασία. Θα πρέπει επιτέλους οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ να πληροφορηθούν για το τι κάνουν και πως φέρονται σε τέτοιες περιπτώσεις τα αδελφά συνδικαλιστικά κινήματα του ηλεκτρικού τομέα στην Ευρώπη και να υιοθετήσουν μία πιο υπεύθυνη θέση. Οι μέτοχοι και οι καταναλωτές της ΔΕΗ απαιτούν μία πιο υπεύθυνη στάση από ένα από τα μεγαλύτερα συνδικαλιστικά όργανα της χώρας.