Όπως έχει γράψει το energia.gr, το ζήτημα της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί το βασικό διακύβευμα του COP29, με τη διαφωνία για το ποιος θα πληρώσει τον “λογαριασμό” να είναι το αγκάθι μεταξύ των συμμετεχόντων. Πλέον, οι διοργανωτές της Συνδιάσκεψης κατάφεραν να εξασφαλίσουν μία πρώτη συναίνεση για τον τελικό στόχο, με το ποσό της χρηματοδότησης να κινείται στην τάξη των εκατοντάδων δις δολαρίων. Ο αριθμός αυτός αποτελεί τη ρεαλιστική προσδοκία για το τι είναι διατεθειμένες να δώσουν οι κυβερνήσεις που συμμετέχουν, σύμφωνα με το προεδρείο. Στην πραγματικότητα, οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την κλιματική αλλαγή φτάνουν τα τρισεκατομμύρια δολάρια, με το συνολικό παγκόσμιο ΑΕΠ να είναι περίπου 100 τρισ.
Οι παγκόσμιες χρηματοδοτικές ανάγκες για την κλιματική αλλαγή. Πηγή: Climate Policy Initiative.
Το εντυπωσιακό αυτό ποσό θα χρησιμοποιηθεί κυρίως από τα αναπτυσσόμενα κράτη. Οι χώρες αυτές δεν διαθέτουν ούτε τις απαραίτητες υποδομές για να προστατεύσουν το πληθυσμό τους από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ούτε τις αναγκαίες επενδύσεις για να ξεκινήσουν τις διαδικασίες της πράσινης μετάβασης. Με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής να έχουν προκαλέσει οικονομικούς πονοκεφάλους ακόμα και στα πλουσιότερα δυτικά κράτη, για παράδειγμα καθιστώντας εκατομμύρια κατοικίες ασφαλιστικά αφερέγγυες, είναι αναμενόμενο πως οι φτωχότερες περιοχές του πλανήτη αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες λόγω της έλλειψης πόρων.
Εντούτοις, η επιτυχία του φετινού COP29 φαίνεται να κρέμεται από μία κλωστή, καθώς μία σειρά παραγόντων δυσχεραίνει την αποστολή των διοργανωτών. Ο πρώτος αφορά στη διαφωνία μεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων χωρών, με τις πρώτες να διστάζουν να δεσμευθούν για μεγάλες χρηματοδοτήσεις, παρά τη μείωση του στόχου. Ο δεύτερος αφορά στην απουσία των τεχνοκρατών του χρηματοπιστωτικού κλάδου από τη διοργάνωση, με τη στάση του ευρύτερου κλάδου να χαρακτηρίζεται ως αμφίσημη. Ο τρίτος αφορά στις παρασκηνιακές πιέσεις που ασκούνται από τα κράτη-παραγωγούς ορυκτών καυσίμων προκειμένου να αναθεωρηθούν προς τα κάτω οι συμφωνημένοι στόχοι για την απανθρακοποίηση που είχαν διαμορφωθεί στο περσινό COP28.