Παρίσι.- Σχέδιο δράσεως κατά του ριζοσπαστικού Ισλάμ, εξήγγειλε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανυέλ Μακρόν, ανακοινώνοντας σειρά σχετικών μέτρων. Για τον Γάλλο Πρόεδρο, η κοσμικότης είναι «η ελευθερία του να πιστεύει κανείς ή όχι, η δυνατότης να ασκεί την πίστη του από την στιγμή που διασφαλίζεται η δημοσία τάξις». Ο Μακρόν ετόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι η κοσμικότητα αλλά ο «ισλαμιστικός σεπαρατισμός»,

 

 

προειδοποιώντας για την παγίδα που στήνουν οι πολέμιοι και οι εξτρεμιστές κάνοντας λόγο για στιγματισμό όλων των μουσουλμάνων.

Ο Μακρόν επεσήμανε ότι από την έναρξη του σχολικού έτους το 2021, η φοίτησις στο σχολείο θα είναι υποχρεωτική από την ηλικία των 3 ετών, ενώ η διδασκαλία στο σπίτι θα επιτρέπεται αυστηρά και μόνο για λόγους υγείας. Ο ίδιος ετόνισε ότι στην παρούσα φάση περισσότερα από 50.000 παιδιά ακολουθούν την διδασκαλία στο σπίτι και κάθε μέρα εντοπίζονται περιπτώσεις παιδιών που βρίσκονται εντελώς εκτός συστήματος, ενώ κάθε εβδομάδα Νομάρχες κλείνουν παράνομα σχολεία, τα οποία διοικούνται συχνά από θρησκευτικούς εξτρεμιστές.

Επίσης, ο Γάλλος Πρόεδρος , υπογραμμίζοντας ότι το σχολείο πρέπει πρωτίστως να διδάξει τις αξίες της δημοκρατίας και όχι μιας θρησκείας, αποφάσισε την κατάργηση των προγραμμάτων διδασκαλίας της γλώσσης και του πολιτισμού καταγωγής. Τονίζοντας την ανάγκη να απελευθερωθεί το Ισλάμ στην Γαλλία από τις ξένες επιρροές, εξήγγειλε την κατάργηση μέσα στην επόμενη τετραετία του συστήματος των αποσπασμένων ιμάμηδων, ήτοι των ιμάμηδων που έχουν εκπαιδευθεί στο εξωτερικό προτού μεταβούν στην Γαλλία για να ασκήσουν τα καθήκοντά τους. Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι ιμάμηδες και οι ιεροδιδάσκαλοι θα εκπαιδεύονται στην Γαλλία καθώς στόχος είναι η εκπαίδευσις και η προώθησις στην Γαλλία μιας γενιάς διανοούμενων ιμάμηδων που θα διδάσκουν ένα Ισλάμ απόλυτα συμβατό με τις αξίες της δημοκρατίας.

Σημειωτέον ότι σήμερα ασκούν καθήκοντά στα γαλλικά τεμένη περίπου 300 ιμάμηδες που αμείβονται από την Τουρκία, το Μαρόκο και την Αλγερία. Σχετικώς το 2016, σε έκθεση της Γερουσίας αναφερόταν ότι «κάθε χρόνο, για την χρηματοδότηση των τεμενών ή των ιμάμηδων, τα προαναφερθέντα κράτη έστελναν στην Γαλλία κάποια εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση». Το 2016, το Μαρόκο είχε στείλει 6 εκατ. ευρώ κυρίως για την μισθοδοσία των 30 ιμάμηδών του. Ο πρύτανης του Μεγάλου Τεμένους του Παρισιού δήλωσε ότι δέχεται κάθε χρόνο το ποσό των 1,6 εκατ. ευρώ από την Αλγερία για την λειτουργία του τεμένους και 6 εκατ. ευρώ για τη μισθοδοσία των 120 αποσπασμένων ιμάμηδων. Σύμφωνα με την Έκθεση της Γερουσίας, η Τουρκία στέλνει και χρηματοδοτεί 150 ιμάμηδες.

Επιπροσθέτως, ο Μακρόν  ανακοίνωσε ότι θα προστατευθούν οι υπεύθυνοι των τεμενών από το ενδεχόμενο αναλήψεως ελέγχου από εξτρεμιστές.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το Κέντρο Ισλαμικών Σουνιτικών Σπουδών Al Azhar» που εδρεύει στο Κάιρο, εχαρακτήρισε «ρατσιστική» την ομιλία του Γάλλου Προέδρου, ενώ σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε με την σειρά του το γαλλικό νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι τέτοια μέτρα θα έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας.