Τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 60% μέχρι το 2030 θα υποστηρίξει η Ευρωβουλή στις διαπραγματεύσεις με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., πηγαίνοντας ακόμη πιο μακριά από την πρόταση της Κομισιόν. Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν και την κατάργηση όλων των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2025. Υπενθυμίζεται ότι ο υφιστάμενος σήμερα συμφωνημένος στόχος

σε επίπεδο Ε.Ε. είναι η μείωση των εκπομπών έως το 2030 κατά 40% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Στις 17 Σεπτεμβρίου η Κομισιόν πρότεινε την αναθεώρηση αυτού του στόχου, αυξάνοντας την προβλεπόμενη μείωση με νομικά δεσμευτικό τρόπο στο 55% με το επιχείρημα ότι μόνο έτσι θα γίνει εφικτός ο στόχος επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Μεγάλη πλειοψηφία

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν χθες τη διαπραγματευτική τους θέση με μεγάλη πλειοψηφία (392 υπέρ, 161 κατά και 142 αποχές), η οποία ανεβάζει τον πήχη πιο ψηλά, ζητώντας να μειωθούν οι εκπομπές έως το 2030 κατά 60%, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό η αναθεώρηση των εθνικών στόχων θα πρέπει να γίνει με τρόπο οικονομικά δίκαιο και αποτελεσματικό.

Επίσης ζήτησαν από την Επιτροπή να εκπονήσει μελέτη αντικτύπου και να καθορίσει ενδιάμεσο στόχο και για το 2040, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ε.Ε. θα βρεθεί στον σωστό δρόμο για την επίτευξη του στόχου για το 2050.

Οι ευρωβουλευτές επιμένουν ότι τόσο η Ε.Ε. συνολικά όσο και το κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά θα πρέπει να έχουν φτάσει σε κατάσταση κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, ώστε στη συνέχεια να πετύχουν «αρνητικό ισοζύγιο» εκπομπών άνθρακα, και ζητούν να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση για τους στόχους αυτούς.

Η Ευρωβουλή καλεί ακόμη την Κομισιόν να υποβάλει ως τις 31 Μαΐου 2023, στο πλαίσιο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας, πρόταση για την πορεία που θα ακολουθηθεί σε επίπεδο Ε.Ε. για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας ως το 2050. Η πρόταση αυτή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις συνολικές εναπομένουσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Ε.Ε. ως το 2050, ώστε να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού. Η πορεία θα επανεξετάζεται έπειτα από κάθε απολογισμό που θα πραγματοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρει η κοινή θέση των ευρωβουλευτών.

Τέλος σε επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων

Τέλος, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την άποψη ότι η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της θα πρέπει το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 να καταργήσουν σταδιακά όλες τις άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Η Ευρωβουλή δηλώνει πλέον έτοιμη να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με τα κράτη-μέλη, μόλις το Συμβούλιο διαμορφώσει τη δική του κοινή θέση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόταση της Κομισιόν, που βρίσκεται στο τραπέζι του Συμβουλίου ως βάση για τη διαπραγμάτευση, καθορίζει παράλληλα και τις νομοθετικές προτάσεις που θα υποβληθούν έως τον Ιούνιο του 2021 για την υποστήριξη του νέου στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων. Οι σημαντικότερες από αυτές τις προτάσεις αφορούν τους εξής τομείς:

- αναθεώρηση και επέκταση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της Ε.Ε.,

- προσαρμογή του κανονισμού για τον επιμερισμό των προσπαθειών και του πλαισίου για τις εκπομπές από τις χρήσεις γης,

- ενίσχυση των πολιτικών για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,

- ενίσχυση των προτύπων CO2 για τα οδικά οχήματα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, για την επίτευξη του στόχου μόνο στον τομέα της ενέργειας θα χρειαστούν στην Ε.Ε. πρόσθετες επενδύσεις της τάξης των 350 δισ. ευρώ ετησίως στη διάρκεια της περιόδου 2021-2030 σε σύγκριση με την περίοδο 2011-2020.

*(Από τη Ναυτεμπορική)