για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού. Εκείνη τη στιγμή δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζουμε το μέγεθος της ζημιάς από την πανδημία και το χρονικό διάστημα που θα ήταν απαραίτητη η υποστήριξη της πετρελαϊκής αγοράς. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στην τελευταία μηνιαία Έκθεσή του που αναφέρεται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και δημοσιεύτηκε σήμερα (14/10), η σταθεροποίηση της εν λόγω αγοράς ήταν ο βασικός στόχος και από την στιγμή που οι τιμές του πετρελαίου ήταν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες από τα μέσα του περασμένου Ιουνίου, με καταγεγραμμένα μειωμένα αποθέματα πετρελαίου το τρίτο τρίμηνο του 2020 της τάξεως των 0.9 εκατ. βαρελιών την ημέρα, οι προσπάθειες των παραγωγών είχαν κάποιο αποτέλεσμα.
Ωστόσο, όπως άλλωστε αναφέρθηκε και στην αντίστοιχη Έκθεση του ΙΕΑ τον προηγούμενο μήνα, η παγκόσμια αγορά πετρελαίου παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη. Η πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι σε μεγάλο βαθμό ανοδική σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο και οι κυβερνήσεις επιβάλλουν συνεχώς αυστηρότερα μέτρα στις μετακινήσεις. Αυτό προκαλεί σίγουρα τριγμούς στην αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη και συνεπώς στις προοπτικές αύξησης της πετρελαϊκής ζήτησης. Σύμφωνα με νέα στοιχεία του ΙΕΑ, υπήρξε αναθεώρηση προς τα κάτω στις εκτιμήσεις της πετρελαϊκής ζήτησης για το τρίτο τρίμηνο του 2020 κατά 0.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με σημαντικές επιπτώσεις ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική (συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού) και στην Ινδία. Η εκτίμηση, από πλευράς ΙΕΑ, της πετρελαϊκής ζήτησης για το 2020 διαμορφώνεται στα 91.7 εκατ. βαρέλια την ημέρα (κάτω κατά 8.4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε σύγκριση με το 2019), ενώ η εκτίμηση του Οργανισμού για το 2021 στα 97.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα αποτελεί μία αύξηση της τάξεως των 5.5 εκατ. βαρελιών την ημέρα σε ετήσια βάση.
Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου μειώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς οι χώρες του OPEC+ βελτίωσαν το ποσοστό συμμόρφωσης στο πλαίσιο της συμφωνίας τους, που επετεύχθη στα μέσα Απριλίου του 2020 και προέβλεπε πτώση της πετρελαϊκής παραγωγής. Επίσης, η συντήρηση και οι μη προγραμματισμένες διακοπές λειτουργίας μείωσαν την πετρελαϊκή παραγωγή στη Βραζιλία, τον Καναδά και τη Βόρεια Θάλασσα. Πριν λίγες ημέρες, ο τυφώνας Delta διέκοψε την υπεράκτια πετρελαϊκή παραγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών, αν και οι αρχικές αναφορές δείχνουν ότι η ζημιά στις υποδομές είναι περιορισμένη και η παραγωγή αναμένεται να ανακάμψει σύντομα.