Στη δίνη των αναταράξεων που κλονίζουν τις διεθνείς αγορές και το πετρέλαιο, με το αμερικανικό αργό κάτω από το όριο των 40 δολαρίων το βαρέλι

Η αυστηροποίηση των μέτρων και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, υπονομεύουν τις προοπτικές αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης για καύσιμα, πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές. Η τιμή του μπρεντ κατέγραφε πάνω από 3%, υποχωρώντας κάτω από τα 42 δολάρια το βαρέλι. Σε κλοιό πιέσεων και το αμερικανικό αργό, υποχωρώντας κάτω από το όριο των 40 δολαρίων το βαρέλι.

Οι τελευταίες εξελίξεις και η υψηλότερη προσφορά, καθώς η Λιβύη επαναφέρει την παραγωγή συζητήθηκαν από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων της συμμαχίας ΟΠΕΚ+, στην οποία συμμετέχουν οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες του καρτέλ και η Ρωσία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Μοχάμαντ Μπαρκίνο, παραδέχθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι η ζήτηση ανακάμπτει με ρυθμούς βραδύτερους του αναμενομένου. «Η ζήτηση παραμένει αναιμική», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού.

 
Η επαναφορά της παραγωγής της Λιβύης και η έλλειψη εμβολίου για τον Covid-19, καθώς ορισμένες χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και επιβολή περιοριστικών μέτρων στις προσπάθειες ανάσχεσης της νόσου, προοιωνίζονται την υποβάθμιση των προβλέψεων για την πετρελαϊκή ζήτηση.

Η συμμαχία ΟΠΕΚ+ μειώνει την παραγωγή από τον Ιανουάριο του 2017 στις προσπάθειες για αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και στήριξης των τιμών. 

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")