Την ανακαίνιση 35 εκατομμυρίων κτηρίων μέχρι το 2030 στην Ε.Ε. για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης βάζει στόχο η νέα στρατηγική της Κομισιόν, ενώ μαζική θα είναι η χρηματοδοτική στήριξη που θα παράσχουν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027, το Ταμείο Ανάκαμψης και το InvestEU (θα διαδεχθεί το επενδυτικό «πακέτο Γιούνκερ»). Στην Ελλάδα θα ανακαινιστούν 600.000 κτήρια.

 

Τη νέα στρατηγική της Επιτροπής παρουσίασαν χθες ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την πράσινη μετάβαση Φρανς Τίμερμανς και η επίτροπος για θέματα ενέργειας Κάντρι Σίμσον. Σύμφωνα με τους δύο αξιωματούχους, για περίπου το 40% της κατανάλωσης ενέργειας στην Ε.Ε. και το 36% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ευθύνονται τα κτήρια. Ωστόσο, με βάση τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, μόνο το 1% των κτηρίων ανακαινίζεται σε ετήσια βάση, ποσοστό που δεν επιτρέπει την επίτευξη του νέου ενδιάμεσου στόχου που πρότεινε τις προηγούμενες μέρες η Κομισιόν για μείωση των εκπομπών κατά 55% μέχρι το 2030 συγκριτικά με το 1990.

Για τον λόγο αυτό η Κομισιόν εισηγείται τον διπλασιασμό του ποσοστού ανακαίνισης, ώστε να φτάσουν τα 35 εκατομμύρια μέχρι το 2030, εξέλιξη που αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 160.000 επιπλέον πράσινες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα.

Αναφορικά με την Ελλάδα, η επίτροπος Σίμσον είπε ότι το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα που υπέβαλε η χώρα προβλέπει την ανακαίνιση 600.000 κτηρίων μέχρι το 2030. Μάλιστα, επικαλέστηκε τη χώρα μας ως παράδειγμα μαζί με άλλα φιλόδοξα σχέδια που έχουν υποβληθεί από τα κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η νέα στρατηγική θα οδηγήσει και στη μείωση της λεγόμενης ενεργειακής φτώχειας που πλήττει σχεδόν 34 εκατ. οικονομικά ευάλωτα άτομα στην Ε.Ε., οι οποίοι δεν μπορούν να θερμάνουν όπως πρέπει τα σπίτια τους.

Οι νέες δράσεις

Ειδικότερα, η νέα στρατηγική της Κομισιόν για τις ανακαινίσεις κτηρίων περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

* Αυστηρότερους κανονισμούς, πρότυπα και πληροφορίες σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων για τον καθορισμό καλύτερων κινήτρων για ανακαινίσεις στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής καθιέρωσης υποχρεωτικών ελάχιστων προτύπων ενεργειακής απόδοσης για τα υφιστάμενα κτήρια, επικαιροποιημένων κανόνων για τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης και ενδεχόμενης επέκτασης των απαιτήσεων ανακαίνισης κτηρίων του δημοσίου τομέα.

* Εξασφάλιση προσιτής και στοχευμένης χρηματοδότησης, μεταξύ άλλων μέσω των εμβληματικών πρωτοβουλιών «Renovate» και «Power Up» υπό τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, απλουστευμένων κανόνων για τον συνδυασμό διαφορετικών χρηματοδοτικών ροών και πολλαπλών κινήτρων για ιδιωτική χρηματοδότηση.

* Αύξηση της ικανότητας σχεδιασμού και υλοποίησης έργων ανακαίνισης, από την τεχνική βοήθεια προς τις εθνικές και τις τοπικές αρχές έως την κατάρτιση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων για τους εργαζομένους σε νέες πράσινες θέσεις εργασίας.

* Επέκταση της αγοράς βιώσιμων δομικών προϊόντων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης νέων υλικών, καθώς και φυσικών λύσεων και αναθεωρημένης νομοθεσίας για την εμπορία δομικών προϊόντων και στόχων επαναχρησιμοποίησης και ανάκτησης υλικών.

* Δημιουργία ενός Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους, ενός διεπιστημονικού εγχειρήματος που συντονίζεται από μια συμβουλευτική επιτροπή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων, στην οποία θα συμμετέχουν επιστήμονες, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, καλλιτέχνες, πολεοδόμοι, και από την κοινωνία των πολιτών. Από τώρα έως το καλοκαίρι του 2021 η Επιτροπή θα διευθύνει μια ευρεία συμμετοχική διαδικασία συνδιαμόρφωσης και το 2022 θα συστήσει ένα δίκτυο πέντε ιδρυτικών Μπάουχαους σε διάφορες χώρες της Ε.Ε.

* Ανάπτυξη προσεγγίσεων σε επίπεδο γειτονιάς, ώστε οι τοπικές κοινότητες να ενσωματώσουν ανανεώσιμες και ψηφιακές λύσεις και να δημιουργήσουν περιοχές μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, στις οποίες οι καταναλωτές καθίστανται παραγωγοί-καταναλωτές που πωλούν ενέργεια στο δίκτυο.

*(Από τη Ναυτεμπορική)