Ο Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Dan Brouillette και ο Υφυπουργός Στρατηγικής Ενέργειας της Πολωνίας Piotr Naimski προχώρησαν στην υπογραφή της πρώτης Διακυβερνητικής Συμφωνίας για την ανάπτυξη του πολιτικού προγράμματος πυρηνικής ενέργειας της Πολωνίας. Αυτή η 30ετής συμφωνία, η πρώτη του είδους της, αντιπροσωπεύει έναν διαρκή ενεργειακό δεσμό μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Πολωνίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε στο λαό της Πολωνίας ενεργειακή ασφάλεια,

δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε την πρόσβασή σας σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, έτσι η Πολωνία και οι γείτονές της δεν είναι ποτέ ξανά ομήροι σε έναν μόνο προμηθευτή ενέργειας». Η παρούσα συμφωνία τηρεί την υπόσχεση Τραμπ ενισχύοντας τη συνολική στρατηγική ενεργειακή εταιρική σχέση, επεκτείνοντας το ενεργειακό μείγμα της Πολωνίας και μειώνοντας την ενεργειακή εξάρτηση της Πολωνίας.

Η συμφωνία προβλέπει ότι κατά τους επόμενους 18 μήνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Πολωνία θα συνεργαστούν για μια έκθεση που θα παρουσιάζει σχέδιο για την εφαρμογή του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας της Πολωνίας, καθώς και πιθανές ρυθμίσεις χρηματοδότησης. Αυτή θα είναι η βάση για τη μακροπρόθεσμη συμμετοχή των ΗΠΑ και για την πολωνική κυβέρνηση να λάβει τελικές αποφάσεις σχετικά με την επιτάχυνση της κατασκευής πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας στη χώρα.

Από εκεί και πέρα, η συμφωνία καθορίζει τομείς συνεργασίας για τις επόμενες δεκαετίες, τόσο για την υποστήριξη σχετικών επιχειρηματικών οντοτήτων, όσο και για κυβερνητικές προσπάθειες που κυμαίνονται από ρυθμιστικές, ερευνητικές και εκπαιδευτικές, μέσω της ανάπτυξης αλυσίδων εφοδιασμού, ευαισθητοποίησης του κοινού, έως κοινής συνεργασίας για έργα στην Ευρώπη.

Ο Dan Brouillette τόνισε το συνεχές ενδιαφέρον της αμερικανικής πυρηνικής βιομηχανίας να παρέχει καθαρή, αξιόπιστη και ανθεκτική ενέργεια στην Πολωνία ως μέσο ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή. Από την πλευρά του ο υπουργός Naimski αναγνώρισε ότι, για την Πολωνία, αυτή η συμφωνία αφορά τόσο την καθαρή ενέργεια όσο και την ασφάλεια του εφοδιασμού της, αλλά και την ευρύτερη γεωπολιτική ασφάλεια, τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και την τεχνολογική πρόοδο στην Πολωνία.

«Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν με την Πολωνία για να προωθήσουν την εθνική τους ασφάλεια, την περιφερειακή ασφάλειά της και τη δημοκρατική της κυριαρχία», δήλωσε ο υπουργός ΗΠΑ. «Η κυβέρνηση Trump πιστεύει ότι το κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια είναι η ενεργειακή ποικιλομορφία - μια ποικιλία καυσίμων, πηγών και διαδρομών. Η πυρηνική ενέργεια θα παρέχει μια καθαρή και αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους πολίτες της Πολωνίας, καθώς και θα ενισχύσει την ενεργειακή τους ποικιλομορφία και την ασφάλειά τους. Η επόμενη γενιά πυρηνικής ενέργειας πρέπει να είναι μέρος της συνομιλίας για την ενεργειακή ασφάλεια με τους συμμάχους μας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. "

Ο υπουργός Εξωτερικών της Στρατηγικής Ενέργειας της Πολωνίας, Piotr Naimski, υπογράμμισε ότι για την Πολωνία «αυτή η συμφωνία δεν αφορά μόνο την καθαρή ενέργεια και την ασφάλεια του εφοδιασμού της. Η Πολωνία βλέπει αυτήν τη στρατηγική συνεργασία σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Πρόκειται για τη γεωπολιτική ασφάλεια, τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη, την τεχνολογική πρόοδο και την ανάπτυξη ενός νέου βιομηχανικού τομέα στην Πολωνία. "

«Αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί πολλά σημαντικά ορόσημα, όχι μόνο ενισχύει τις σχέσεις Πολωνο-Αμερικής, αλλά είναι μια ανακοίνωση στον υπόλοιπο κόσμο ότι η Αμερική επέστρεψε στην πυρηνική επιχείρηση, χάρη στην τεχνολογία αιχμής των ΗΠΑ. Η πυρηνική ενέργεια δεν ήταν ποτέ πιο ασφαλής, πιο προσιτή ή πιο ευέλικτη. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους συνεργάτες μας να επιτύχουν ενεργειακή ασφάλεια, ενώ καθαρίζουμε το περιβάλλον παρέχοντας τόσο τεχνολογία όσο και χρηματοδότηση », δήλωσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Πολωνία, Georgette Mosbacher.

Ο Πρέσβης της Πολωνίας στις ΗΠΑ, Piotr Wilczek, δήλωσε ότι «η Πολωνία θέλει οι ΗΠΑ να είναι ο στρατηγικός εταίρος σε αυτό το πρόγραμμα. Δεδομένου του χρόνου που απαιτείται για την κατασκευή, τη λειτουργία και τον παροπλισμό πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας, αυτή η συνεργασία θα αποτελούσε στρατηγική επιλογή για τα επόμενα 100 χρόνια. "

Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ μετά την ανταλλαγή διπλωματικών σημειώσεων μεταξύ των δύο χωρών που θα ενημερώνονται μεταξύ τους ότι έχουν συμπληρώσει όλες τις ισχύουσες απαιτήσεις για την έναρξη ισχύος του.