Η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, που δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό σε όλα τα κράτη-μέλη, η επόμενη μέρα των σχέσεων της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου, αλλά και η κλιματική αλλαγή, είναι τα βασικά θέματα της διήμερης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες

«Έχουμε επιδείνωση παντού στην Ευρώπη, χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία, πρέπει να βελτιώσουμε την ανίχνευση και την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του κορονοϊού», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Πρέπει να υποχωρήσει η απειλή της περαιτέρω εξάπλωσης, που έχει αρχίσει και βαραίνει την ευρωπαϊκή οικονομία, ανέφερε.

 

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα τα πάει καλύτερα

 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, συνολικά, στην Ευρώπη βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας, υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει, ακόμα, αρκετά καλύτερα. «Θα χρειαστεί απόλυτη συνέπεια στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν εξαγγείλει οι ειδικοί, ενώ εάν μας υποδείξουν την ανάγκη να πάρουμε πρόσθετα μέτρα τοπικού χαρακτήρα, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε για να περιορίσουμε την όποια τοπική διασπορά της επιδημίας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

 

Όπως τονίστηκε χθες, η εξάπλωση του κορονοϊού αυξάνεται συνεχώς εδώ και τρεις μήνες, ενώ σε πολλές χώρες ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος από εκείνον στις αρχές της πανδημίας την άνοιξη.

 

Υπέρ των μέτρων κατά του κορονοϊού

 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να χαιρετίσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο της Ε.Ε. για ένα συνολικό συντονισμό σχετικά με τους περιορισμούς της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών. Θα καλέσουν επίσης την Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν τη συνολική προσπάθεια συντονισμού, ιδίως όσον αφορά τον εντοπισμό διασυνοριακών επαφών, τις στρατηγικές δοκιμών και τον προσωρινό περιορισμό των μη απαραίτητων ταξιδιών στην Ε.Ε. Αναμένεται επίσης να χαιρετίσουν την προετοιμασία για την ανάπτυξη και τη διανομή εμβολίων, ζητώντας δίκαιη και προσιτή πρόσβαση στα εμβόλια.

 

Αναφορικά με το Brexit, από την ενημέρωση που έκανε ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ στους ηγέτες προκύπτει σαφέστατα ότι, ενώ απομένουν 2,5 μήνες για τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις είναι πολύ μικρή και οι διαφωνίες σε βασικά ζητήματα, όπως το Ιρλανδικό, η αλιεία και τα θέματα ανταγωνισμού, είναι πολύ μεγάλες.

 

Θέλουμε συμφωνία, αλλά όχι με όποιο τίμημα, δήλωσε χθες ο κ. Μισέλ, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε ότι η Ε.Ε. δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία συμφωνία ενάντια στα συμφέροντά της, που είναι η προστασία της αλιείας αλλά και των επιχειρήσεων και εργαζομένων.

 

Ανησυχία για την εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία

 

Στο σχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου, που δόθηκε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα, οι «27» σημειώνουν με ανησυχία ότι η πρόοδος στα βασικά ζητήματα που ενδιαφέρουν την Ένωση δεν επαρκεί ακόμη για την επίτευξη συμφωνίας. Ζητούν την τήρηση της συμφωνίας εξόδου του Ηνωμένο Βασιλείου και στο πλαίσιο αυτό καλούν τις δύο πλευρές να εντείνουν τις προσπάθειες για συμφωνία, η οποία θα σέβεται τη συμφωνία εξόδου του 2018.

 

Ωστόσο, επειδή δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υπάρξει «λευκός καπνός», οι ηγέτες καλούν τα θεσμικά όργανα και τους ενδιαφερόμενους στα κράτη-μέλη να προετοιμάζονται σε όλα τα επίπεδα και για όλα τα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένου αυτού χωρίς συμφωνία, και καλεί την Επιτροπή, ιδίως, να εξετάσει έγκαιρα μονομερή και περιορισμένα χρονικά μέτρα έκτακτης ανάγκης που είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε.

 

Στο δείπνο έγινε μια πρώτη συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με την κλιματική αλλαγή και ειδικότερα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενδιάμεση μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030 και σε σύγκριση με το 1990.

 

Σύμφωνα με το σχέδιο των συμπερασμάτων, που θα δημοσιοποιηθεί σήμερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρεί ότι ο νέος στόχος πρέπει να επιτευχθεί συλλογικά από την Ε.Ε. με τον πιο οικονομικά δυνατό τρόπο. Όλα τα κράτη-μέλη θα συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές περιστάσεις και τις πτυχές της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Όλη η σχετική νομοθεσία και οι πολιτικές της Ε.Ε. πρέπει να συμβάλουν στον νέο στόχο του 2030 και στην επίτευξη του στόχου για την ουδετερότητα του κλίματος, σεβόμενοι παράλληλα τους ίσους όρους ανταγωνισμού και την πρόληψη της διαρροής άνθρακα.

 

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")