ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί Προτείνουν την Κατασκευή Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων 25GW έως το 2030

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί Προτείνουν την Κατασκευή Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων 25GW έως το 2030
Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 23 Οκτωβρίου 2020 - 08:23

Απομένουν λίγες ημέρες πριν τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ με την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο υποψηφίων προέδρων να συνεχίζεται εν μέσω πανδημίας, σε όλους τους τομείς. Στις αρχές του περασμένου μήνα ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορούσε την πολιτικό του αντίπαλο Τζο Μπάιντεν ότι εάν εκλεγεί «θα τραυματίσει»  το περιβάλλον. Μάλιστα, υπέγραψε εκτελεστική εντολή για την παράταση της απαγόρευσης της γεώτρησης πετρελαίου στα ανοικτά

των ακτών της Φλόριντα, της Georgia και της Νότιας Καρολίνας. Βέβαια, από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά καιρούς έχει προκαλέσει αρνητικά σχόλια για τις αμφιλεγόμενες εκτιμήσεις του για την κλιματική αλλαγή.

Την ίδια ώρα, οι δημοκρατικοί προτείνουν την επέκταση των υπεράκτιων αιολικών έργων και τη μείωση των γεωτρήσεων στις ακτές της χώρας με σχέδιο νόμου προς το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ. Ειδικότερα, προτείνουν την αύξηση του αριθμού των αδειών για υπεράκτια πάρκα, με στόχο να εγκατασταθούν έργα ισχύος 25GW, έως το 2030. Περιλαμβάνει επίσης πρωτοβουλίες όπως τη δέσμευση για τη διατήρηση του 30% των ωκεανών έως το 2030. Αυτό το νομοσχέδιο αναγνωρίζει ότι οι ωκεανοί πρέπει επίσης να είναι μέρος μιας ταχείας μετάβασης στην καθαρή ενέργεια που ξεκινά με την απαγόρευση τυχόν νέων υπεράκτιων μισθώσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Προβλέπει επίσης τη μείωση των εκπομπών από μεγάλα πλοία, και την υιοθέτηση πιο φιλικών στο περιβάλλον καυσίμων. Παράλληλα, προτείνουν την έναρξη ενός προγράμματος παρακολούθησης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Την πρόταση των δημοκρατικών χαιρέτησε ο διευθύνων σύμβουλος της American Wind Energy Association Tom Kiernan, επισημαίνοντας πως ο οργανισμός αναμένει την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών ισχύος 30 GW έως το 2030, τα οποία θα δημιουργήσουν 83.000 θέσεις εργασίας.

Το 2019, οι  ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά αντιπροσωπεύοντας το11% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ η αιολική ενέργεια ξεπέρασε την υδροηλεκτρική ενέργεια σε ετήσια βάση το 2019.

Την ίδια ώρα λίγο βορειότερα, στον Καναδά η κυβέρνηση της Αλμπέρτα παρουσίασε ένα νομοσχέδιο για την προώθηση της γεωθερμικής ενέργειας στην επαρχία. Σε δελτίο τύπου, η κυβέρνηση δήλωσε ότι ο νόμος για την ανάπτυξη των γεωθερμικών πόρων - θα καθορίσει κανόνες και οδηγίες για τη βιομηχανία, θα θεσπίσει τη νομοθετική αρχή για τη χρήση γης και θα προστατεύσει τους ιδιοκτήτες γης. «Η ενθάρρυνση της ανάπτυξης γεωθερμικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές θα παίξει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη της Αλμπέρτα προσελκύοντας επενδύσεις και δημιουργώντας θέσεις εργασίας σε αυτόν τον αναδυόμενο τομέα», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Sonya Savage.