Οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις τερμάτισαν μια στάση που εκδηλώθηκε σε πετρελαιοφόρο στο Isle of Wight χθες Κυριακή, όταν χρησιμοποίησαν ελικόπτερα για να φτάσουν στο σκάφος και να συλλάβουν τελικά επτά λαθρομετανάστες ώς ύποπτους για απόπειρα πειρατείας. Το Υπουργείο Άμυνας είπε ότι, ανταποκρινόμενο σε αίτημα της αστυνομίας, ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Εσωτερικών είχαν εξουσιοδοτήσει το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων να επιβιβαστούν στο πλοίο - το Nave Andromeda - για να «προστατεύσουν τη ζωή

και να προστατεύσουν ένα πλοίοστο οποίο υπήρξε υποψία πειρατείας» Ένα άτομο με πληροφόρηση για το περιστατικό ανέφερε ότι αυτοί που εμπλέκονταν ανήκαν στην Ειδική Υπηρεσία Σκάφους, το ναυτικό σκέλος των ειδικών δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν αποκτήσει τον έλεγχο του πλοίου και επτά άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση», δήλωσε το Υπουργείο. «Οι αστυνομικές έρευνες θα συνεχιστούν τώρα. Οι αρχικές αναφορές επιβεβαιώνουν ότι το πλήρωμα είναι ασφαλές και καλά."

Ο Μπεν Γουάλας, γραμματέας άμυνας,  επαίνεσε τη σκληρή δουλειά των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας για την προστασία ζωών και την ασφάλεια του πλοίου.

Η Priti Patel, υπουργός Εσωτερικών, επαίνεσε την «γρήγορη και αποφασιστική δράση» της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων.

Η δράση των δυνάμεων τερμάτισε ένα περιστατικό που, σύμφωνα με το Hampshire Constabulary, ξεκίνησε στις 10.04πμ στο πλοίο. Το Andromeda ανήκει στην Navios Maritime Acquisition με έδρα την Αθήνα.

Οι Αρχές ανέφεραν ότι υπήρχαν ανησυχίες σχετικά με την ευημερία του πληρώματος στο πλοίο, το οποίο κατευθυνόταν προς το Σαουθάμπτον.

"Αναφέρθηκε ότι αρκετοί λαθρομετανάστες εν πλω είχαν κάνει λεκτικές επιθέσεις εναντίον μελών του πληρώματος", δήλωσαν οι Αρχές .

Οι Αρχές επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται υπό κράτηση επτά άτομα.

«Και τα 22 μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή και καλά», τόνισαν οι Αρχές.

Η Navios Tanker Management, η οποία εκμεταλλεύεται το πλοίο για λογαριασμό του ιδιοκτήτη, δήλωσε ότι ο πλοίαρχος του πλοίου είχε ενημερώσει τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ότι είχαν βρεθεί επτά λαθρομετανάστες στο πέρασμα του πλοίου από το Λάγος της Νιγηρίας. Εκείνη τη στιγμή 22 άτομα ήταν το πλήρωμα του σκάφους.

«Ο πλοίαρχος ανησυχούσε για τη συμπεριφορά των λαθρομεταναστών και ζήτησε να παρέμβουν οι αρχές», δήλωσε η εταιρεία.

Η Navios και ο John Thompson, συνιδρυτής της Ambrey, μιας εταιρείας ναυτικής ασφάλειας που παρείχε συμβουλές στον Navios την Κυριακή, έδωσαν μια λιγότερο δραματική εικόνα του συμβάντος από την ανακοίνωση των βρετανικών αρχών.

«Είναι απλά λαθρομετανάστες που είχαν κουραστεί με το πλήρωμα», είπε ο κ. Thompson στο FT.

Ο κ. Thompson είπε ότι η εταιρεία του βοήθησε να έρθει σε επαφή η Navios με τις αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αστυνομία του Χάμπσαϊρ επέβαλε ζώνη αποκλεισμού τριών μιλίων γύρω από το πλοίο πριν ολοκληρωθεί το συμβάν.

Η δύναμη είπε την Κυριακή το απόγευμα ότι διερευνά το περιστατικό για να εξακριβώσει τις πλήρεις περιστάσεις.