Τι Σηματοδοτεί η Ενεργειακή Συμφωνία Ισραήλ-Εμιράτων – Ενεργοποιείται ο Αγωγός Εϊλάτ-Ασκελόν

Τι Σηματοδοτεί η Ενεργειακή Συμφωνία Ισραήλ-Εμιράτων – Ενεργοποιείται ο Αγωγός Εϊλάτ-Ασκελόν
του Γιώργου Ηλιόπουλου
Παρ, 30 Οκτωβρίου 2020 - 15:36

Η νέα συμφωνία μεταξύ της κρατικής ισραηλινής Europe Asia Pipeline Co-EAPC, και της MED-RED Land Bridge Ltd με έδρα τα Εμιράτα, προβλέπει την συνεργασία των αντισυμβαλλόμενων μερών για μεταφορά αργού πετρελαίου μέσω του αγωγού που συνδέει την πόλη Eilat στον μυχό της Ερυθράς Θάλασσας με τις λιμενικές εγκαταστάσεις της Ασκαλώνος στην ανατολική Μεσόγειο. Η υπογραφή της προκαταρκτικής συμφωνίας πραγματοποιείται στο Άμπου-Ντάμπι παρόντος και του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Steven Mnuchin

Ο συγκεκριμμένος αγωγός που κατασκευάζεται κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1960, είχε προορισμό την εξυπηρέτηση των πετρελαιοπαραγωγών του Περσικού Κόλπου και των Ευρωπαίων πελατών τους. Το Ισραήλ τότε είχε προχωρήσει στην κατασκευή του με την συνδρομή ιρανικών τεχνικών εταιρειών, ολοκληρώνοντας το έργο πριν από την Ισλαμική Επανάσταση το 1979 και την εκδίωξη του Σάχη, οπότε και είχε επισπεύσει την εθνικοποίησή του και την υπαγωγή του σε κρατικό έλεγχο.

Κατά το 2016 το ανώτατο δικαστήριο της Ελβετίας δέχεται προσφυγή της Τεχεράνης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του αγωγού και επιβάλλει στο Ισραήλ την καταβολή αποζημείωσης ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου δολ. πλέον και τόκων. Οι Ισραηλινοί πάντως αρνούνται να καταβάλλουν την αποζημείωση και τους τόκους επικαλούμενοι τον νόμο περί συναλλαγών με εχθρικές χώρες.

Πέπλο απόλυτης μυστικότητας

Πάντως, στρατιωτικοί και δημόσιοι αξιωματούχοι στην Ιερουσαλήμ διατηρούν επτασφράγιστο μυστικό τις λεπτομέρειες των ροών προς την Ανατολική Μεσόγειο, αν και η ισραηλινή EAPC δηλώνει εντελώς αόριστα πως η MED-RED έχει προχωρήσει στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με μεγάλους καταναλωτές και προμηθευτές με στόχο από τις αρχές του 2021 να εγκαινιάσει τις μεταφορές αργού προς την Ευρώπη.

(η συνέχεια στο slpress.gr)