Από Χθες οι ΗΠΑ Είναι και Επισήμως Εκτός της Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα

Από Χθες οι ΗΠΑ Είναι και Επισήμως Εκτός της Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα
energia.gr
Πεμ, 5 Νοεμβρίου 2020 - 10:36

Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τελικά τις προεδρικές εκλογές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν χθες 4 Νοεμβρίου και επίσημα από τη συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού. Η κίνηση σηματοδοτεί ένα πλήγμα στις διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η συμφωνία-ορόσημο, που επιτεύχθηκε το 2015, έχει στόχο να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη σε 2°C πάνω από τις προ-βιομηχανικές θερμοκρασίες.

Ωστόσο, τον Ιούνιο του 2017, ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες - η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο - θα αποσυρθούν από τη συμφωνία.

Ποια είναι η κληρονομιά του Trump για το κλίμα;

Η απόφαση του Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία-ορόσημο ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα στην εκστρατεία του για συστηματική ανατροπή των αμερικανικών ομοσπονδιακών κλιματικών πολιτικών που δημιουργήθηκαν κατά τη διοίκηση του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Τραμπ έχει ήδη αντιστρέψει έκτοτε δεκάδες κανονισμούς που σχετίζονται με το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων κανόνων για την ατμοσφαιρική ρύπανση, τις εκπομπές, τις γεωτρήσεις και την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του ως προέδρου και στην εκστρατεία επανεκλογής του, έδειξε ξεκάθαρα την προτίμησή του για τα ορυκτά καύσιμα και τη βιομηχανία που τα παρέχει. Μια έκθεση του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα, επικροτεί το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ως «παροχή ενεργειακής ασφάλειας και υποστήριξη της ποιότητας ζωής μας», χωρίς να αναφέρουμε τους κινδύνους για το κλίμα που σχετίζονται με την επίμονη χρήση καυσίμων πλούσιων σε άνθρακα.

Ποιες χώρες πρωτοστατούν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής;

Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν πάρει τα κομμάτια. Τον Σεπτέμβριο, η Κίνα, η κορυφαία εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, ανακοίνωσε ένα τολμηρό σχέδιο να κάνει την οικονομία της ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2060, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πυρηνικής ενέργειας και δέσμευσης άνθρακα. Ομοίως, η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, η οποία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2019, παρουσιάζει έναν οδικό χάρτη για την εξουδετέρωση του άνθρακα του μπλοκ έως το 2050. Σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, η ΕΕ έχει ήδη μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 24%. Συζητείται η νομοθεσία για την επίτευξη πλήρους ουδετερότητας άνθρακα στα μέσα του αιώνα.