Wood Mackenzie: Τεράστια Μείωση των Επενδύσεων στο Φυσικό Αέριο θα Φέρουν οι Πολιτικές Περιορισμού της Υπερθέρμανσης του Πλανήτη

Wood Mackenzie: Τεράστια Μείωση των Επενδύσεων στο Φυσικό Αέριο θα Φέρουν οι Πολιτικές Περιορισμού της Υπερθέρμανσης του Πλανήτη
energia.gr
Σαβ, 14 Νοεμβρίου 2020 - 09:18

Σε ένα κόσμο που θα στοχεύει στον περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής, οι εξορύξεις φυσικού αερίου πιθανόν να μειωθούν κατά 65% έως το 2040, σύμφωνα με ανακοίνωση της πολυεθνικής ενεργειακής συμβουλευτικής Wood Mackenzie την Πέμπτη

Το βασικό σενάριο της εταιρείας προβλέπει ότι απαιτούνται περίπου 200 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου σε νέα αποθέματα φυσικού αερίου για την κάλυψη της ζήτησης έως το 2040.

Η Wood Mackenzie αναμένει την προσθήκη μεγάλων νέων ποσοτήτων από τις βασικές παραγωγού αερίου του πλανήτη, γνωστές ως «Big 4», ήτοι από το Κατάρ (με τα επιπλέον μεγα-φορτία LNG), τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα. Αυτές οι χώρες αθροιστικά αντιπροσωπεύουν σήμερα σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας προσφοράς φυσικού αερίου και αναμένεται να καλύψουν το 60% της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου έως το 2040.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση, ο αντιπρόεδρος της Wood Mackenzie για την Ασία και τον Ειρηνικό, Gavin Thompson, δήλωσε ότι χρειάζονται σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια για την επίτευξη αυτής της αύξησης της παραγωγής, αλλά «ένα σενάριο ζήτησης με αύξηση θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου αλλάζει δραματικά αυτήν την προοπτική, με τη μελλοντική προσφορά να απαιτεί πιο μετριοπαθείς, ωστόσο εξίσου σημαντικές, νέες επενδύσεις ύψους 700 δις δολ., καθώς η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου αναμένεται να κορυφωθεί νωρίτερα».

Εξήγησε ότι η πρόκληση που αντιμετωπίζει η βιομηχανία είναι ο αυξανόμενος περιορισμός των εκπομπών άνθρακα αερίου σε μια εποχή που οι βιώσιμες επενδύσεις αναπτύσσονται και ο ακτιβισμός των επενδυτών στον άνθρακα έχει κυριαρχήσει. Όλο και περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων υιοθετούν την επενδυτική φιλοσοφία ESG (Environmental, Social, Corporate Governance), η οποία διαμορφώνει επενδυτικές αποφάσεις σχετικά με τη μελλοντική προσφορά.

Ο senior analyst David Low της Wood Mackenzie πρόσθεσε, από την πλευρά του ότι όσον αφορά τις εκπομπές μεθανίου, το σχιστολιθικό αέριο τίθεται στο επίκεντρο της συζήτησης.

«Με ένταση άνθρακα περίπου 34 φορές μεγαλύτερη από αυτή του CO2, η έκλυση μεθανίου, συμπεριλαμβανομένης του εκούσιου εξαερισμού και της ακούσιας διαφυγών εκπομπών στην ατμόσφαιρα, προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία στους επενδυτές», εξηγεί ο Low.

Τρεις βασικοί τομείς για επενδύσεις με χαμηλές εκπομπές άνθρακα

Η Wood Mackenzie πιστεύει ότι τα στελέχη των επιχειρήσεων και οι επενδυτές πρέπει να εξετάσουν τρεις βασικούς τομείς – την επένδυση στη βιωσιμότητα, της αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την εξεύρεση νέων πηγών κεφαλαίων ώστε να προχωρήσουμε προς ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

«Η βιωσιμότητα γίνεται το ‘μάντρα’ σε ολόκληρο τον κλάδο, με τον περιορισμό του άνθρακα και το ESG να βρίσκονται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων», ανέφερε η ανακοίνωση της εταιρείας.

«Ορισμένες αειφόρες επενδύσεις περιλαμβάνουν τη μείωση του εξαερισμού, των διαρροών και των εκπομπών, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την τροφοδοσία εγκαταστάσεων LNG, thn αντιστάθμιση άνθρακα, τεχνολογίες CCUS [δέσμευση, αξιοποίηση και αποθήκευση άνθρακα] για πεδία με υψηλές εκπομπές CO2 και  υγροποίηση και συνεργασία με τους τελικούς καταναλωτές για τη μείωση των εκπομπών», σύμφωνα με την Wood Mackenzie.

Για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, η εταιρεία συμβουλεύει τα μελλοντικά χαρτοφυλάκια να βασίζονται στα καλύτερα περιουσιακά στοιχεία.

«Οι προμηθευτές πρέπει να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στο κόστος, να εξετάσουν την εκποίηση και την εναλλακτική ιδιοκτησία περιουσιακών στοιχείων και να αναπτύξουν καινοτόμες συμβάσεις και βελτιωμένες δυνατότητες διαπραγμάτευσης», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ενεργειακή συμβουλευτική.

Σύμφωνα με τον Wood Mackenzie, μη παραδοσιακοί και πιο διαφοροποιημένοι επενδυτές και συνεργάτες δημιουργούν ευκαιρίες για τους παγκόσμιους παίκτες φυσικού αερίου ώστε να προωθήσουν τα πρότζεκτ τους, ενώ πιθανόν να αποκτούν και πρόσβαση σε αναπτυσσόμενες αγορές.