ΕΣΣΗΘ για ΕΛΑΠΕ: Να Εξαντλήσει το ΥΠΕΝ Κάθε Άλλο Πρόσφορο Πόρο Ενίσχυση Πριν Προβεί σε Επίπονα Μέτρα – Όχι σε Αλλοίωση του Καθεστώτος Στήριξης Τιμών

ΕΣΣΗΘ για ΕΛΑΠΕ: Να Εξαντλήσει το ΥΠΕΝ Κάθε Άλλο Πρόσφορο Πόρο Ενίσχυση Πριν Προβεί σε Επίπονα Μέτρα – Όχι σε Αλλοίωση του Καθεστώτος Στήριξης Τιμών
energia.gr
Τετ, 18 Νοεμβρίου 2020 - 16:51

Ανακοίνωση με την οποία τοποθετείται στο θέμα του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ εξέδωσε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας. Συγκεκριμένα, ο ΕΣΣΗΘ προτρέπει το ΥΠΕΝ να εξαντλήσει κάθε άλλο πρόσφορο μέσο και πηγές εξεύρεσης πόρων ενίσχυσης του ΕΛΑΠΕ, προτού προβεί σε μέτρα που σίγουρα θα είναι επίπονα, όπως οι έκτακτες εισφορές

Τονίζει, παράλληλα, ότι κατά κανένα τρόπο δεν πρέπει να υπάρξει αλλοίωση του καθεστώτος στήριξης των τιμών. Ως εναλλακτικές επιλογές, ο ΕΣΣΗΘ προτείνει την προσφυγή σε Ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για τον Κορωνοϊό, την αύξηση του ποσοστού των εσόδων από τις πωλήσεις δικαιωμάτων CO2 που κατευθύνεται προς τον ΕΛΑΠΕ, τη διατήρηση της αντισταθμιστικής χρέωσης που πληρώνουν οι προμηθευτές (ΜΜΚΘΣ) για ένα επιπλέον έτος.

Επιπλέον, ο ΕΣΣΗΘ καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να λάβει σοβαρά υπόψη την εξαιρετικά χαμηλή – σχεδόν μηδενική – αναλογικότητα της ΣΗΘΥΑ σε ότι αφορά στη συμμετοχή της στις δυσλειτουργίες του ΕΛΑΠΕ αλλά και τη μείζονα συνεισφορά της σε ευαίσθητα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, όπως αυτά της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΣΣΗΘ επί του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ):

Ο κλάδος της Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας, ΣΗΘ, στην χώρα έχει μια διπλή ιδιαιτερότητα, αναφορικά με τις επενδύσεις: Α) ο κλάδος είναι ακόμα πάρα πολύ μικρός και ως εκ τούτου δεν επιβαρύνει ουσιαστικά την ελλειμματικότητα του ΕΛΑΠΕ και Β) Οι επιχειρήσεις που επένδυσαν σε μονάδες ΣΗΘΥΑ δεν έχουν την ηλεκτροπαραγωγή ως κύρια δραστηριότητα, αλλά την παραγωγή «χρήσιμης» θερμότητας..

Με τα τελευταία στοιχεία (2020) του ΛΑΓΗΕ, οι εν λειτουργία μονάδες ΣΗΘΥΑ μέχρι 35 MW που είναι εγγεγραμμένες στα Μητρώα ΣΗΘΥΑ του και έχουν πιστοποιημένο από το ΕΜΠ σύστημα καταγραφής και αξιόπιστης μέτρησης της αποδοτικότητας τους, είναι έξι (6), με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 50,8 MW. Πλέον των ανωτέρω έξη, υπάρχουν και πολύ λίγες μικρές εγκαταστάσεις (<1MW) με συνολική ισχύ λιγότερο από 4 MW.                                         

Δηλαδή η εγκατεστημένη και εν λειτουργία ισχύς των μονάδων ΣΗΘΥΑ στη χώρα, αντιπροσωπεύει μόλις το 0,77% της ολικής ισχύος ΑΠΕ κ ΣΗΘΥΑ.

Από τα απολογιστικά στοιχεία του έτους 2019, που δημοσίευσε ο ΛΑΓΗΕ, προκύπτει ότι συνολικά ο κλάδος της ΣΗΘΥΑ παρήγαγε 186,5 GWh ηλεκτρισμού (1,39% επί του συνόλου)

και τιμολόγησε 27,6 εκ € από τα σχεδόν 2 δις € του ΕΛΑΠΕ για το 2019. Δηλαδή η ΣΗΘΥΑ αποτελεί μόλις το 1,36% του Ειδικού Λογαριασμού.

Ο κλάδος μας παρουσιάζει πολλές και σημαντικές ιδιαιτερότητες εξ αιτίας των οποίων δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε τυχόν οριζόντια μέτρα που αφορούν τελείως διαφορετικές τεχνολογίες και λειτουργικές δομές.

Οι ιδιαιτερότητες αυτές είναι:

  1. Οι μονάδες ΣΗΘΥΑ έχουν πολλαπλάσια λειτουργικά κόστη σε σχέση με τις ΑΠΕ διότι (α) απασχολούν εκατοντάδες άτομα προσωπικό σε μόνιμη και ετήσια βάση. Κατά μ.ο. πάνω από 20 μόνιμες θέσεις εργασίας ανά εγκατεστημένο MW (έναντι ~0,5 θέση ανά MW για τις επενδύσεις ΑΠΕ) και (β) χρησιμοποιούν ένα ακριβό καύσιμο όπως το φυσικό αέριο.
  2. Η λειτουργία μονάδων ΣΗΘΥΑ δεν εισφέρει στις ταμειακές ροές των επιχειρήσεων μας καθώς όλο το έσοδο της ηλεκτροπαραγωγής προορίζεται για την προμήθεια του καυσίμου, συντηρήσεις και λοιπά λειτουργικά της κόστη. Εάν επανεμφανιστούν ακόμα και ολιγόμηνες καθυστερήσεις πληρωμών από το ΔΑΠΕΕΠ, όπως στο παρελθόν, αυτό θα πνίξει τη ρευστότητα μας, αφού ο Προμηθευτής καυσίμου πρέπει να πληρώνεται στην ώρα του.
  3. Η ΣΗΘΥΑ δεν αποτελεί μια αυτοτελή επιχείρηση, αλλά εντάσσεται στα πλαίσια μιας παραγωγικής διαδικασίας. Εν προκειμένω, οι μονάδες μας ΣΗΘΥΑ ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, και συμβάλλουν στη μείωση του κόστους λειτουργίας σε όποιο κλάδο και αν ενταχθούν (αγροτικό, βιομηχανικό, νοσοκομεία, τουριστικές μονάδες, λιανεμπόριο, οικιακός τομέας, κλπ.). Μια τυχόν νέα (μετά από αυτήν του 2014) οριζόντια περικοπή στις ταρίφες, σημαίνει πρακτικά δύο πράγματα. (α) Αδυναμία κάλυψης του κόστους καυσίμου και (β) αύξηση λειτουργικού κόστους επιχειρήσεων που λειτουργούν μονάδες ΣΗΘΥΑ, με κίνδυνο την παύση λειτουργίας των μονάδων.
  4. Η εξεύρεση μόνιμης και βιώσιμης λύσης για την ομαλή λειτουργία του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) είναι αναγκαία καθώς, εάν επανέλθει το καθεστώς παρατεταμένης αδυναμίας του ΔΑΠΕΕΠ, να εξοφλεί εμπρόθεσμα τα οφειλόμενα, θα επιβαρύνει με επιπλέον κόστος εκατομμυρίων € σε τόκους υπερημερίας προς τους προμηθευτές φυσικού αερίου, κάτι που έχουν υποστεί ήδη πολλές επιχειρήσεις του κλάδου στο παρελθόν.
  5. Η ΣΗΘΥΑ είναι η μόνη τεχνολογία που μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στους Εθνικούς Ενεργειακούς στόχους και συγκεκριμένα στον πυλώνα της Εξοικονόμησης Ενέργειας όπου υπάρχει σημαντική υστέρηση. Όπως φάνηκε από τα στοιχεία που παρατέθηκαν, ο κλάδος είναι ακόμα σε νηπιακό επίπεδο με πολύ μικρό αριθμό εγκατεστημένων μονάδων. Τυχόν αλλοίωση των δεδομένων, θα μπορούσε να αποβεί οριστική τροχοπέδη στις επερχόμενες επενδύσεις, ιδιαιτέρως αυτές στον κλάδο της αγροτικής παραγωγής υψηλής τεχνολογίας και μάλιστα σε περιοχές όπως η Δυτ. Μακεδονία και η Μεγαλόπολη, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά ζητήματα ανεργίας λόγω της απολιγνιτοποίησης, αλλά και στον κλάδο της τηλεθέρμανσης με ΣΗΘΥΑ, κάτι που θα μπορούσε να δώσει βιώσιμη και περιβαλλοντικά φιλική λύση για την τροφοδοσία των μεγάλων δικτύων τηλεθέρμανσης στις περιοχές αυτές.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η πρόταση του ΕΣΣΗΘ προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είναι να λάβει σοβαρά υπόψη την εξαιρετικά χαμηλή – σχεδόν μηδενική – αναλογικότητα της ΣΗΘΥΑ σε ότι αφορά στη συμμετοχή της στις δυσλειτουργίες του ΕΛΑΠΕ αλλά και τη μείζονα συνεισφορά της σε ευαίσθητα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, όπως αυτά της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΣΣΗΘ προτρέπει στο ΥΠΕΝ να εξαντλήσει κάθε άλλο πρόσφορο μέσο και πηγές εξεύρεσης πόρων ενίσχυσης του ΕΛΑΠΕ, προτού προβεί σε μέτρα που σίγουρα θα είναι επίπονα, όπως οι έκτακτες εισφορές, και επ’ ουδενί τρόπω αλλοίωση του καθεστώτος στήριξης των τιμών. Η προσφυγή σε Ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για τον Κορωνοϊό, η αύξηση του ποσοστού των εσόδων από τις πωλήσεις δικαιωμάτων CO2 που κατευθύνεται προς τον ΕΛΑΠΕ, η διατήρηση της αντισταθμιστικής χρέωσης που πληρώνουν οι προμηθευτές (ΜΜΚΘΣ) για ένα επιπλέον έτος, πιστεύουμε πως θα πρέπει να εξαντληθούν ως επιλογές.

Πρόεδρος του ΕΣΣΗΘ                                                                                     Γραμματέας

                      

Κων. Θεοφύλακτος                                                                                         Δημ. Μοίρας

Διπλ. Μηχανολόγος Μηχ., MSc                                                                                 Διπλ.. Ηλ/γος Μηχ., MSc