Μέσα από την ανακοίνωση των νέων αλλαγών ως προς την ανακύκλωση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τις πέντε κατευθύνσεις προς τους πολίτες και τους δήμους, οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ με ανακοίνωσή τους τονίζουν «με χαρά μεν διαπιστώνουμε την ταύτιση με τις θέσεις μας και τις νομοθετικές προβλέψεις που είχαμε κάνει επί της Προεδρίας

του Δημήτρη Πολιτόπουλου στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, 2015-2019, από την άλλη όμως διακρίνουμε στις ανακοινώσεις μια χρονική μετάθεση στο μέλλον των δεσμευτικών ήδη προθεσμιών, την οποία θεωρούμε επικίνδυνη για το μέλλον της ανακύκλωσης.

Συγκεκριμένα, διαπιστώνουμε:

α) Η Κυβέρνηση υιοθετεί στα λόγια και καθυστερημένα τα 4 ρεύματα ανακύκλωσης (διαχωρισμός πλαστικού, χαρτιού, μετάλλου και γυαλιού), αντί να τα εφαρμόζει ήδη, αφού με τον νόμο 4496/2017 Άρθρα 7&8 παρ.3 ήταν υποχρεωτική η εφαρμογή τους. Γιατί δεν μας λέει σε πόσα χρόνια σχεδιάζει να διατεθούν κάδοι τεσσάρων ρευμάτων σε όλους τους Δήμους με τον ανάλογο εξοπλισμό συλλογής;

β) Ανακοινώνει ότι καθιερώνει αλλά στην πραγματικότητα μεταθέτει για τον Ιανουάριο του 2022 την εφαρμογή του άρθρου 12 του Νόμου 4496/17 για την υποχρεωτική εφαρμογή των τεσσάρων ρευμάτων σε χώρους συνάθροισης κοινού.

Στο μεταξύ, παραμένει μετέωρη η στελέχωση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, με την πρόσληψη προσωπικού μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ, οι οποίες ήταν σε προχωρημένο στάδιο, όταν οι Οικολόγοι Πράσινοι αποχώρησαν από τη Διοίκηση του ΕΟΑΝ, ενώ προβλέπονταν ήδη στον νόμο 4496/17.

Παράλληλα, διαπιστώνουμε για μια ακόμη φορά ότι η εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ με την υπάρχουσα δομή του ΕΟΑΝ και την υφιστάμενη νομοθεσία δύσκολα εφαρμόζονται στην ώρα τους. Η πρόταση των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ που διατυπώθηκε την άνοιξη του 2020 είναι η αναβάθμιση του ΕΟΑΝ σε Ανεξάρτητη Αρχή Διαχείρισης μη Επικινδύνων Αποβλήτων και η κατάργηση των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (είσπραξη των πόρων από την Αρχή και διανομή αυτών στους δήμους). Δείτε εδώ τις θέσεις μας για την εναλλακτική διαχείριση.

Τέλος, θέλουμε να επισημάνουμε ότι όλα τα ανωτέρω πρέπει να συνοδεύονται με οικονομοτεχνικά μέτρα στήριξης των αρχών της κυκλικής οικονομίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας ώστε η επανάχρηση να είναι μέρος της παραγωγής προϊόντων και μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας, γιατί έτσι θα δοθεί η δυνατότητα διεκδίκησης μέρους των πόρων από την ΕΕ που θα διαθέσει τα επόμενα χρόνια για την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

Λόγια λοιπόν μόνο και μάλιστα επικίνδυνα οι πρόσφατες εξαγγελίες. Στην πράξη η Κυβέρνηση επενδύει σε μονάδες καύσης (3-4) και μονάδες επεξεργασίες σύμμεικτων αποβλήτων (περίπου 15), ενώ γνωρίζει ότι η ΕΕ δεν χρηματοδοτεί τέτοιες δράσεις και θα αναγκασθεί να τις χρηματοδοτήσει από δημόσιες επενδύσεις ή μέσω ΣΔΙΤ που θα επιβαρύνουν το κόστος διαχείρισης και κατά συνέπεια τους πολίτες.     

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ (που δεν είναι διαπλεκόμενοι με τα μεγάλα συμφέροντα στο χώρο της διαχείρισης απορριμμάτων) εξακολουθούν και βλέπουν ξεκάθαρα ότι η πολιτεία πρέπει να εφαρμόζει στην πράξη και με προτεραιότητα τις αρχές κυκλικής οικονομίας και να διεκδικήσει πόρους από την Ε.Ε.

Η κυβέρνηση δεν το βλέπει; ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ»