Τη χρηματοδοτική ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση αποβλήτων προβλέπει το πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Περιβαλλοντικές Υποδομές: Ενίσχυση Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων», με την προθεσμία υποβολής αιτήσεων να λήγει στις 11 Δεκεμβρίου 2020

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26 εκατ. θα διατεθούν σε υφιστάμενες και τα 14 εκατ. σε νέες επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιλέξιμος επιχορηγούμενος) από 400 χιλ. έως 3 εκατ. ευρώ και για διάστημα 18 μηνών από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης του επενδυτικού σχεδίου.

 

Το ύψος της επιδότησης κυμαίνεται από 20% έως και 55% και καθορίζεται από το μέγεθος της επιχείρησης, την Περιφέρεια που δραστηριοποιείται και την κατηγορία της επιλέξιμης δαπάνης. Η μέγιστη τιμή επιδότησης, δηλαδή το 55%, αφορά πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν έδρα μία από τις Περιφέρειες της κατηγορίας 1.

 

Για την υλοποίηση του προγράμματος, η επικράτεια κατατάσσεται σε τέσσερις κατηγορίες Περιφερειών, με βάση τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.

 

Συγκεκριμένα:

Στην κατηγορία 1 εντάσσονται: Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο.

Στην κατηγορία 2: Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Κρήτη, Στερεά Ελλάδα.

Στην κατηγορία 3: Νότιο Αιγαίο, Αττική (Δυτική Αττική, Πειραιάς, Νήσοι).

Στην κατηγορία 4: Αττική (Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Ανατολική Αττική).

 

Οι επιλέξιμες ενέργειες

 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εν δυνάμει υπό ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δραστηριότητες που προβαίνουν σε εργασίες αξιοποίησης αποβλήτων μπορούν να εκτελούν πέραν της αξιοποίησης και ανάκτησης και λοιπές εργασίες διαχείρισης/εναλλακτικής διαχείρισης, επιλέξιμες για τη συγκεκριμένη δράση ενέργειες είναι οι εξής:

 

1. Συλλογή: Συγκέντρωση αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της προκαταρκτικής διαλογής και της προκαταρκτικής αποθήκευσης αποβλήτων.

2. Μεταφορά: Το σύνολο των εργασιών μετακίνησης αποβλήτων ή/και ειδικών υλικών από τα μέσα συλλογής στους χώρους ανάκτησης.

3. Προσωρινή αποθήκευση: Αποθήκευση εν αναμονή επεξεργασίας, ανάλογα με τον τύπο αποβλήτων, το μέγεθος και τη διάρκεια αποθήκευσης και τον στόχο της συλλογής.

4. Επεξεργασία: Κάθε είδους εργασία προετοιμασίας πριν από την ανάκτηση.

5. Ανάκτηση: Οποιαδήποτε εργασία της οποίας το κύριο αποτέλεσμα είναι ότι τα απόβλητα εξυπηρετούν έναν χρήσιμο σκοπό αντικαθιστώντας άλλα υλικά τα οποία, υπό άλλες συνθήκες, θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση συγκεκριμένης λειτουργίας, ή ότι απόβλητα υφίστανται προετοιμασία για την πραγματοποίηση αυτής της λειτουργίας.

 

Στο πλαίσιο των εργασιών ανάκτησης παρατίθενται ενδεικτικά οι εργασίες:

 

Ανακύκλωσης: Οποιαδήποτε εργασία ανάκτησης με την οποία τα απόβλητα μετατρέπονται εκ νέου σε προϊόντα, υλικά ή ουσίες που προορίζονται να εξυπηρετήσουν είτε και πάλι τον αρχικό τους σκοπό είτε άλλους σκοπούς.

 

Προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση: Κάθε εργασία ανάκτησης που συνιστά έλεγχο, καθαρισμό ή επισκευή, με την οποία προϊόντα ή συστατικά στοιχείων προϊόντων που αποτελούν πλέον απόβλητα προετοιμάζονται προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν.

Υπογραμμίζεται ότι η κατηγορία ενέργειας επεξεργασίας και ανάκτησης θα πρέπει να υπάρχει αποδεδειγμένα σε κάθε επενδυτικό σχέδιο, καθώς ο απώτερος στόχος των επιλέξιμων ενεργειών της δράσης είναι η παραγωγή δευτερογενών πρώτων υλών από εργασίες αξιοποίησης και ανάκτησης αποβλήτων.

 

Όροι συμμετοχής

 

Η κάθε επιλέξιμη επιχείρηση θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 

* Να δραστηριοποιείται ή να δραστηριοποιηθεί στους επιλέξιμους τομείς δραστηριότητας (ΚΑΔ) που αναφέρονται στο Παράρτημα III της προκήρυξης, καθώς και να πραγματοποιήσει τις αντίστοιχες δαπάνες στην Περιφέρεια από την οποία χρηματοδοτούνται.

* Να λειτουργεί αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές επιχειρήσεων εταιρικού/εμπορικού χαρακτήρα: Ανώνυμη Εταιρεία, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη ή Ετερόρρυθμη Εταιρεία, Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία, Ατομική Επιχείρηση, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση του ν. 4430/2016, Συνεταιρισμός και να τηρεί ή να δεσμευτεί ότι θα τηρεί, εφόσον εγκριθεί η πρότασή της, απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία του ν.4308/ 2014, όπως ισχύει.

* Να υποβάλει ανά ΑΦΜ μια και μοναδική αίτηση χρηματοδότησης στην παρούσα δράση, τηρουμένων των ορίων του ΓΑΚ. Να δηλώσει ως τόπο για την υλοποίηση των ενεργειών της παρούσας δράσης αποκλειστικά μία Περιφέρεια.

* Να μην έχει γίνει έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

* Να μπορεί να αποδείξει ότι διαθέτει τουλάχιστον το 25% της απαιτούμενης ιδιωτικής συμμετοχής του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου.

Επισημαίνεται ότι η επιχείρηση δεν έχει την υποχρέωση να διαθέτει τον απαραίτητο ΚΑΔ επένδυσης κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου, αλλά οφείλει να τον διαθέτει πριν την πρώτη εκταμίευση, συμπεριλαμβανομένης της προκαταβολής.

 

Επιδοτούμενες δαπάνες

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος, επιδοτούμενες είναι οι εξής δαπάνες:

 

* Κτήρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος, έως 25% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού του έργου.

* Μηχανήματα - Εξοπλισμός, έως 100% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού του έργου.

* Μεταφορικά μέσα, έως 30% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού του έργου.

* Πιστοποίηση συστημάτων και δαπάνες εργαστηριακών δοκιμών, έως 5% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού του έργου και μέχρι του ποσού των 7.000 ευρώ ανά σύστημα διαχείρισης.

* Απόκτηση, επικύρωση και προστασία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, έως 5% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού του έργου.

* Συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις, έως 15% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού του έργου.

* Εξειδικευμένα λογισμικά και υπηρεσίες λογισμικού, έως 10% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού του έργου.

* Τεχνική/συμβουλευτική υποστήριξη, έως 10% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού του έργου.

Όπως προαναφέρθηκε, η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 18 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης, εφόσον δεν υπερβαίνει την καταληκτική ημερομηνία επιλεξιμότητας της προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Έργο τουλάχιστον ίσο με το 30% του εκάστοτε εγκεκριμένου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στους οκτώ πρώτους μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξής του.

 

Δυνητικοί δικαιούχοι

 

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα «Περιβαλλοντικές Υποδομές: Ενίσχυση Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων» έχουν υφιστάμενες και νέες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ως εξής:

- Υφιστάμενες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (Β’ κατηγορίας) ή διπλογραφικά βιβλία (Γ’ κατηγορίας), οι οποίες μέχρι 31/12/2019 έχουν δύο ή περισσότερες κλεισμένες πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις.

- Νέες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (Β’ κατηγορίας) ή διπλογραφικά βιβλία (Γ’ κατηγορίας), οι οποίες δεν εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία και έχουν συσταθεί πριν από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας δράσης.

 

Εως 11/12 οι αιτήσεις

 

Οι δυνητικά δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις χρηματοδότησης έως τις 11 Δεκεμβρίου ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στον ιστότοπο  www.ependyseis.gr/mis, κάνοντας χρήση του τυποποιημένου στο ΠΣΚΕ Εντύπου Υποβολής Αίτησης Χρηματοδότησης.

 

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")