Κυπριακή Δημοκρατία: Όταν η ΑΗΚ Ηλεκτροδοτούσε Μόνιμα τα Κατεχόμενα …- Πάνω Από 1 Δις οι Ανείσπρακτες Οφειλές

Κυπριακή Δημοκρατία: Όταν η ΑΗΚ Ηλεκτροδοτούσε Μόνιμα τα Κατεχόμενα …- Πάνω Από 1 Δις οι Ανείσπρακτες Οφειλές
energia.gr
Σαβ, 21 Νοεμβρίου 2020 - 14:41

Επ’ ευκαιρία της είδησης της έκτακτης παροχής ρεύματος στα κατεχόμενα από την Κυπριακή Δημοκρατία μετά από πρόβλημα σε ατμοστρόβιλο δυναμικότητας 60 MW (βλ. εδώ), ας θυμηθούμε ότι ακόμη και μετά από την εισβολή του 1974, η Κυπριακή Δημοκρατία και η ΑΗΚ (Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου), μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 παραχωρούσε σε μόνιμη βάση ρεύμα στο σύνολο των εδαφών που κατέχει παράνομα το ψευδοκράτος

Η πολιτική αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας λειτουργούσε ως έμπρακτη απόδειξη άσκησης κρατικής κυριαρχίας εκ μέρους της νόμιμης κυβέρνησης της Μεγαλονήσου στις περιοχές που ελέγχει παράνομα η Τουρκία μέσω του «κράτους – μαριονέτα» που έστησε το 1983 ο αλήστου μνήμης Ραούφ Ντενκτάς στις περιοχές που είχε καταλάβει παράνομα ο «Αττίλας».

Την ίδια περίοδο το ψευδοκράτος άρχισε να αναπτύσσει δικές του υποδομές στην ηλεκτροπαραγωγή, με συνέπεια η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα έχει περιοριστεί πάρα πολύ και η παροχή που υπάρχει είναι προς συγκεκριμένες περιοχές.

Υπολογίζεται ότι το κόστος της ανείσπρακτης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Πύλα και στις κατεχόμενες περιοχές για την περίοδο 1964-2017 ανέρχεται στο ποσό των €272.546.000, ενώ, μαζί με τους τόκους, η οφειλή των Τουρκοκυπρίων προς την ΑΗΚ ξεπερνά  το €1 δις – και, άρα, σήμερα, το ποσό αυτό έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΑΗΚ, που αναφέρονται σε εμπιστευτική επιστολή που είχε αποστείλει στην κυπριακή Βουλή με ημερομηνία 14/2/2019 ο τότε υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης σε απάντηση σχετικής ερώτησης που του απηύθυνε μέσω της κοινοβουλευτικής οδού ο Γιώργος Περδίκης στις 9/10/2015.

Επίσης, αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια Άγκυρα και κατοχικές αρχές έχουν προαναγγείλει την κατασκευή μεταξύ τους ηλεκτρικής διασύνδεσης.