Φθινοπωρινή Ψυχρολουσία για το Δολάριο – Η Αποδολαριοποίηση Προχωρά

Φθινοπωρινή Ψυχρολουσία για το Δολάριο – Η Αποδολαριοποίηση Προχωρά
του Αλέξανδρου Μουτζουρίδη
Τετ, 25 Νοεμβρίου 2020 - 19:55

Ενδεικτικά των διεθνών οικονομικών εξελίξεων είναι τα δεδομένα που γνωστοποιήθηκαν τον Οκτώβριο για τα “μερίδια” των νομισμάτων στις διεθνείς πληρωμές. Για πρώτη φορά, τον περασμένο μήνα, από το Φεβρουάριο του 2013, το ευρώ ξεπέρασε το αμερικανικό δολάριο, με τη βρετανική λίρα, το ιαπωνικό γεν και το καναδικό δολάριο να καταλαμβάνουν την τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της κοινότητας της Παγκόσμιας Διατραπεζικής Οικονομικής Επικοινωνίας, τη γνωστή  SWIFT, η οποία διεκπεραιώνει εντολές πληρωμής για πάνω 11.000 τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον πλανήτη. Συγκεκριμένα, η χρήση του δολαρίου στις διεθνείς συναλλαγές μειώθηκε κατά 4,6%, από τον περασμένο Δεκέμβριο, φτάνοντας το 37,64% του συνόλου των συναλλαγών, τον Οκτώβριο. Το ευρώ είχε οριακά μεγαλύτερο μερίδιο, φτάνοντας το 37,82%, μια αύξηση της τάξης του 6% σε σχέση με τα τέλη του 2019.

Φυσικά, να σημειωθεί ότι το δολάριο παραμένει το νόμισμα στο οποίο διεξάγεται το μισό εμπόριο διεθνώς, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, ενώ αντιστοιχεί στο 85% των αγοραπωλησιών συναλλάγματος. Επίσης οι μισοί διεθνείς τίτλοι χρέους και δάνεια στον κόσμο παραμένουν σε δολάρια.

Παρόλα αυτά, όπως φαίνεται, η χρήση του δολαρίου στις διεθνείς συναλλαγές παρουσιάζει υποχώρηση, το ίδιο και η συναλλαγματική του αξία σύμφωνα με την Goldman Sachs, και το Bloomberg εντοπίζει τα αίτια στην κατάσταση του παγκοσμίου εμπορίου, τις επιπτώσεις της πανδημίας και τον πολιτικό ανταγωνισμό. Η ειδικότερη εξήγηση όμως αφορά σε συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές ανταγωνιστών των ΗΠΑ, δηλαδή της Κίνας, της Ρωσίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ρωσοκινεζικό μπλοκ

Σύμφωνα με ανάλυση του πανεπιστημίου Renmin της Κίνας, οι εμπορικές συμφωνίες σε γουάν και ρούβλι έφτασαν το 24% κατά το α’ εξάμηνο του 2020. Μόσχα και Πεκίνο χρησιμοποιούν τα δικά τους νομίσματα ιδίως για το εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ τους μειώνοντας το κόστος συναλλαγών και την εξάρτηση από το δολάριο. Ενδεικτικά, το 2014 οι δύο χώρες υπέγραψαν νομισματικό swap αξίας 150 δισ. γουάν (24,5 δισ. δολάρια), για τρία χρόνια, και το οποίο ανανεώθηκε το 2017. Να θυμίσουμε ότι, στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, παράγοντες της Ουάσιγκτον έχουν απειλήσει ακόμα και με αποκλεισμό του Πεκίνου από το δολαριακό σύστημα πληρωμών – μια απειλή που οι Κινέζοι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη.

(η συνέχεια στο slpress.gr)