Οι Εξαγγελίες Χατζηδάκη για τις ΑΠΕ Αφανίζουν τους Μικρομεσαίους

Οι Εξαγγελίες Χατζηδάκη για τις ΑΠΕ Αφανίζουν τους Μικρομεσαίους
του Ελευθέριου Τζιόλα
Παρ, 27 Νοεμβρίου 2020 - 14:31

Οι εξαγγελίες του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη για την "αντιμετώπιση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς" προκάλεσαν απογοήτευση και οργή στην κοινότητα του χώρου των ΑΠΕ. Εκτιμήθηκαν σαν αφανισμός των μικρομεσαίων σ' αυτόν τον τομέα, αξιοποιώντας ευσχήμως μάλιστα και την πολυδιαφημισμένη απολιγνιτοποίηση, με πλήρη αβεβαιότητα, ωστόσο, για τη μεταλιγνιτική εποχή

Ο χρόνος των ανακοινώσεων και η εσπευσμένη προώθησή τους προς ψήφιση στη Βουλή επιβεβαιώνει ότι η περίοδος αυτή –περίοδος πανδημίας, καταλυτική και πρωτοφανής και για την κοινωνία και για τις επιχειρήσεις– μετατρέπεται σε περίοδο ''χρυσής ευκαιρίας'' για τις κυβερνητικές στοχεύσεις. Στοχεύσεις που συνυφαίνονται με την εξυπηρέτηση, από τη μια ολιγοπωλιακών οικονομικών συμφερόντων και από την άλλη, εξουθένωσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, καθώς και κάθε μορφής κοινωνικής οικονομίας, όπως οι φιλόδοξες και δυναμικές ενεργειακές κοινότητες στον τομέα των ΑΠΕ.

Τούτα έχουν πολύ μεγάλη σημασία, διότι ο ενεργειακός τομέας είναι κυριολεκτικά καθοριστικός για την οικονομία και για τη χώρα. Και διότι ο τομέας των ΑΠΕ, με τις συσχετιζόμενες με αυτόν ρεαλιστικές πλέον τάσεις του υδρογόνου, αποτελούν το προνομιακό πεδίο στο σύνολο του ενεργειακού τομέα. Τα μέτρα, λοιπόν, σύμφωνα και με τις υπουργικές ανακοινώσεις, χωρίζονται σε χρηματοοικονομικά και διαρθρωτικά. Τα χρηματοοικονομικά μέτρα είναι:

Πρώτον, είναι η τέταρτη στη σειρά μονομερής, αυθαίρετη παραβίαση των υπογεγραμμένων συμβολαίων 20ετούς διάρκειας με νομοθετική ενέργεια του κράτους. Μόνο από την περιοχή αυτή, του τομέα των ΑΠΕ, το κράτος έχει στείλει τέσσερις φορές το πιο καθαρό μήνυμα αναξιοπιστίας και αφερεγγυότητας, συνεχίζοντας έναν ολισθηρό δρόμο αυθαίρετων περικοπών που κυρίως στρέφεται εναντίον των μικρών επενδυτών-επιχειρήσεων. Ο Χατζηδάκης μέσα σε έξι μόλις μήνες απέδειξε πως ό,τι έλεγε και υπόσχονταν ήταν ανέξοδες κουβέντες μέχρι να έρθει η εποχή του πραγματικού παιχνιδιού στο πεδίο των οικονομικών όρων των ολιγοπωλιακών ενεργειακών παικτών.

Δεύτερον, οι παραγωγοί επιβαρύνονται με μια νέα έκτακτη εισφορά 6%, η οποία ανοίγει το δρόμο για νέες περικοπές στις εγγυημένες τιμές και για τα επόμενα χρόνια. Και ενώ τους παραγωγούς της φιλικής προς το περιβάλλον πράσινης ενέργειας τους επιβαρύνει συνολικά με 110 εκατ., την ίδια στιγμή απαλλάσσει σκανδαλωδώς από την επιβολή έκτακτης εισφοράς τα μεγάλα αιολικά πάρκα που κατασκευάστηκαν από το 2016 και μετά, συνολικής ισχύος άνω των 700 MW, τα οποία ανήκουν σε μεγάλους επιχειρηματικούς παίκτες. Χαρίζει με αυτόν τον τρόπο στους ιδιοκτήτες των αιολικών πάρκων πάνω από 25 εκατ.

(η συνέχεια στο slpress.gr)