Καραβίας, Eurobank: «Ύφεση 10% Εφέτος, Ανάκαμψη 5% το 2020- Θα Χρειαστούν 1 ή 2 Χρόνια Ακόμα για να Επανέλθουμε στα Επίπεδα του ’19»

Καραβίας, Eurobank: «Ύφεση 10% Εφέτος, Ανάκαμψη 5% το 2020- Θα Χρειαστούν 1 ή 2 Χρόνια Ακόμα για να Επανέλθουμε στα Επίπεδα του ’19»
energia.gr
Τετ, 2 Δεκεμβρίου 2020 - 15:36

«Σταθεροί εταίροι» αποτελούν o Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγών και οι Έλληνες εξαγωγείς, γενικότερα, με τη Eurobank, στην κοινή προσπάθεια για την ανάδειξη της πιο υγιούς ελληνικής επιχειρηματικότητας, αυτής που μπορεί να σταθεί στις ανοιχτές και ανταγωνιστικές διεθνείς αγορές. Αυτό τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας μιλώντας σήμερα στο Joint Virtual Forum του Πανελλήνιου Σύνδεσμου Εξαγωγέων &του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα: “EXPORTS TURN CRISIS INTO OPPORTUNITY”

Όπως επισήμανε ο κ. Καραβίας, η συγκυρία που βιώνουμε είναι μια πρωτοφανής δοκιμασία για όλους, καθώς μια τέτοιας έκτασης διαταραχή ταυτόχρονα στην προσφορά και τη ζήτηση, ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες του κόσμου, σαν αυτή που έφερε η πανδημία του COVID-19, δεν έχει προηγούμενο. H επίπτωση ήταν αντίστοιχη και στο διεθνές εμπόριο, ενώ, όπως σημείωσε, «η πανδημία πλήττει σφοδρότερα την ευρωπαϊκή οικονομία, στην οποία ανήκουμε και αποτελεί και προνομιακό προορισμό των εξαγωγών μας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank χαρακτήρισε το 2020 «μια πολύ δύσκολη χρονιά για όλο τον κόσμο, και για την Ελλάδα», υπογραμμίζοντας ότι, μετά το δεύτερο lockdown, η ύφεση είναι φυσικό να επιδεινωθεί, εκτιμώντας ότι θα κινηθεί γύρω στο 10% τελικά, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα ξεπεράσει το 5%. Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, οι εξαγωγές μειώνονται ταχύτερα από τις εισαγωγές, κυρίως λόγω του τομέα των υπηρεσιών. Όπως ανέφερε, το 2021 «περιμένουμε στο βασικό σενάριο μια σημαντική ανάκαμψη της τάξης του 5%, αλλά θα χρειαστούμε ένα ή δύο χρόνια ακόμη για να φτάσουμε στα επίπεδα του 2019».

Χαρακτήρισε, επίσης, «καλό νέο» το ότι, όπως φαίνεται, αυτή τη φορά υπάρχουν και οι αναγκαίοι πόροι και ο σχεδιασμός για να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Σημείωσε ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα εισρεύσουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια από όλες τις πηγές ξεπερνούν τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ, τονίζοντας, μάλιστα, ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης (περίπου 13 δις ευρώ) προορίζονται για τον ιδιωτικό τομέα και μεταξύ των άλλων για ενίσχυση των εξαγωγών.

Αναφερόμενος στην έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, ο κ. Φωκλιων Καραβίας τόνισε ότι «για πρώτη φορά η χώρα μας έχει ένα τόσο καθαρό και επεξεργασμένο πλάνο για την αναπτυξιακή της πολιτική και άξονάς του είναι τα εξαγώγιμα προϊόντα και υπηρεσίες», επισημαίνοντας ότι, ανάμεσα στις προτεραιότητες που θέτει για την ελληνική οικονομία, συμπεριλαμβάνεται και η συστηματική αύξηση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας, δηλαδή της σχετικής συμμετοχής των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών στο εθνικό προϊόν.